01.02.18 DAU Nyheder

Industri 4.0 her, der og allevegne

Digitale tvillinger, augmentet reality, cobot's, edge analytics og IoT. Nu begynder vi at se koncepterne til at bruge de enorme mængder data.

For 4 år siden begyndte vi i DAu at sætte Industri 4.0 koncepterne på dagsorden. Det var et budskab til medlemmerne om, at det automatiklandskab de kender, vil ændres. Nye teknologier, nye begreber, nye leverandører, nye metoder til implementering, drift og vedligehold af automatik løsninger.

I lighed med enhver anden revolution kommer der nye ord ind i sproget. For mig betød det at ordet ”automatik” blev udfordret. Nu hedder det ”Operations Technology” eller ”Digitalisering”. Ændringerne har betydet, at ledelsen har fået øjnene op for de muligheder, der åbner sig for optimering og viden om processerne hos os.

De nye begreber og metoder har stadig ikke bundfældet sig i industrien. Vi ser et meget broget landskab af teknologier, leverandører og løsninger. Vi ved med andre ord ikke hvem, der bliver den nye ”Nokia” eller ”Blackberry” endnu. Det betyder ikke, vi skal vente, vi skal i gang med at prøve teknologierne og få erfaring med løsningerne, det kalder jeg en ”Win quick – Fail fast” strategi.

Personligt har jeg store forventninger til konceptet omkring den digitale tvilling. Der synes at være store perspektiver i at kunne teste og simulere scenarier op imod historiske data, samt teste nye funktioner og services i næsten realtids opsamlede data, parallelt med den ikke virtuelle produktion. KASPER MALTHE LARSEN, CHIEF TECHNOLOGY ARCHITECT, PRODUCT SUPPLY – IT, NOVO NORDISK A/S


Ideen med ”Win quick – Fail fast” er at få accelereret tiden, det tager at opnå viden om processer og dermed skabe en forretningsmæssige fordel i forhold til vores konkurrenter. Hvem vil ikke gerne vide, hvornår det næste nedbrud vil forekomme i processen, reducere manuelt repetetivt arbejde, simulere driftssituationer over for hinanden, printe sin egen reservedel med det samme og så videre. Alt sammen for at øge kvaliteten og effektiviteten for dermed producere mere med samme omkostning.

”Dasboarding” i realtid incl. Machine Learning (ML) til predictive maintenance er nummer et på listen over nye tiltag, jeg oftest møder. Længe har man via grafisk rapportering fra finanssystemerne fået overblik over, hvor i processen der bruges flest penge. Lean afdelingerne har ideerne og matematiske værktøjer til at reducere omkostningerne, ideerne bliver omsat til matematiske algoritmer, der visualiseres i realtidsløsninger på fabriksgulvet og samtidig på produktionsledelsens kontorer. Af andre Industri 4.0 teknologier ser jeg kollaborative robotter og Augmentet Reality gøre sig godt. Personligt har jeg store forventninger til konceptet omkring den digitale tvilling. Der synes at være store perspektiver i at kunne teste og simulere scenarier op imod historiske data, samt teste nye funktioner og services i næsten realtids opsamlede data, parallelt med den ikke virtuelle produktion.

Security er et evigt tilbagevendende tema. I min og mange andre brancher vil den digitale tvilling betyde en væsentlig reduktion i den tid, det tager at kvalitetsteste systemerne, og det vil åbne for mulighederne med hurtigt at få IT security patching på vores digitale platforme. Det perspektiv, er vi mange, der ønsker og ser frem til.

Kasper Malthe Larsen, Chief Technology Architect, Product Supply - IT, Novo Nordisk A/S
Skrevet af:

Kasper Malthe Larsen, Chief Technology Architect, Product Supply - IT, Novo Nordisk A/S

Relateret indhold