05.09.19 DAU Nyheder

Automationsbranchen: Vi mangler folk

Den danske robotindustri er i vokseværk, men branchen har store problemer med at rekruttere, da der simpelthen ikke bliver uddannet nok folk. Det er på høje tid at handle, hvis udviklingen skal fortsætte.

Det kan lyde paradoksalt, at man i automationsbranchen mangler folk, men det er ikke desto mindre den skinbarlige sandhed. For mens dens digitale udvikling i Danmark buldrer afsted, følger optaget af studerende på navnligt automationsuddannelser slet ikke med.

På flere automationsuddannelser rapporterer man, at man nemt kunne fordoble optaget, men der er simpelthen ikke nok studerende, der søger uddannelsen. Der er sågar en overflod af praktikpladser, hvilket i mange andre brancher er fuldstændig uhørt. Derfor er adskillige automationsvirksomheder allerede begyndt at rekruttere fra udlandet, men det er ikke en løsning, der er holdbar i længden, da der også er stor efterspørgsel i andre lande.

Dette er et stort problem, da Danmark har en ideel mulighed for at opbygge en stor og særdeles værdifuld automationsindustri. I automationsindustrien er det særligt med robotter, at Danmark excellerer, hvilket investeringer på 562 mio. kr. i robotter i 2018 tydeligt illustrerer.

Et eksempel på en succesfuld dansk robotvirksomhed er Universal Robots. Fra en omsætning på 129 mio. kr. i 2013 til en omsætning på 1459 mio. kr. i 2018 har Universal Robots 11-dobblet deres omsætning på kun 5 år. Universal Robots er også en af de virksomheder, der investerer massivt. Men det er på ingen måde nok, hvis Danmark skal udnytte robotindustriens fulde potentiale og konkurrere med lande som Kina, USA eller Sydkorea

For ifølge en rapport fra McKinsey & Company kan Danmark se frem til øget eksport for 23 mia. kr. og 10.000 nye arbejdspladser, hvis industrien for bl.a. robotter bliver konsolideret i Danmark.

Et endnu bedre billede bliver tegnet af Damvad Analytics, der fortæller, at robotindustrien i Danmark i 2025 kan beskæftige 25.000 og omsætte for 52,5 mia. kr., hvis Danmark formår at opbygge en robotklynge.

Men hvis Danmark skal skabe en robotklynge, der kan konkurrere internationalt, bliver man nødt til at øge optaget på automationsuddannelserne og optrappe investeringer i virksomheder og forskning, der beskæftiger sig med robotter.

Hvis du vil høre om den danske robotindustri så tilmeld dig DAU's robotkonference d. 19/9 ved SDU's Industry 4.0 Lab.

Relateret