GettyImages

31.10.19 Fremstillingsindustrien Nyheder

Robotsalget går strygende – udnyttelsen halter

Der købes og sælges robotter som aldrig før. Men robotterne bliver stadig ikke udnyttet til fulde i den daglige drift, viser flere hundrede virksomhedsbesøg foretaget af Dansk Industri samt uvildige roboteksperter fra rådgivningsvirksomheden Gain & Co.

Det går rigtig godt for robotsalget i øjeblikket. Producenterne langer flere robotter end nogensinde over disken, og på blot fem år er robotdensiteten i dansk industri steget med 59 pct. ifølge International Federation of Robotics – et tal, der viser antallet af robotter pr. 10.000 medarbejdere.

Men trods købelysten er der stadig blandede erfaringer med at få udnyttet robotterne optimalt i den daglige drift. En stor del af industrien ser nemlig ikke ud til at få udnyttet kapaciteten til fulde og høste alle de ønskede produktivitetsgevinster. Det er konklusionen fra flere hundrede virksomhedsbesøg hos danske produktionsvirksomheder foretaget af Gain & Co samt Dansk Industri. Chefkonsulent hos Dansk Industri, Mark Fisker udtaler:

”De fleste virksomheder er stadig i begyndelsen af at lære, hvordan de udnytter teknologierne optimalt. Mange har et uudnyttet potentiale for at få langt mere ud af deres eksisterende robotter”.

Ny robotteknologi bliver dyrere end forventet

De fleste virksomheder køber robotter for at øge produktiviteten. I praksis oplever flere virksomheder dog, at det kniber med at indfri de høje forventninger, og at det især er en udfordring, når man har med relativt ny robotteknologi at gøre forklarer uvildig robotrådgiver hos Gain & Co Mikkel Viager:”Der er en tendens til at overse væsentlige omkostninger og tekniske begrænsninger i teknologien”.

Et eksempel er kollaborative robotter, som har vundet meget frem de seneste år. Denne type af robotter har flere fordele ifølge rådgiveren, blandt andet at de er lette at programmere og i nogle tilfælde kan anvendes uden afskærmning, da de stopper automatisk, når de støder ind i noget eller nogen. Til gengæld er de ikke altid lige så hurtige og præcise som visse andre traditionelle industrirobotter. Mikkel Viager tilføjer: 

”Vi ser flere eksempler på virksomheder, der ikke får analyseret deres behov grundigt nok til at begynde med og sat sig ind i de enkelte robotters muligheder og begrænsninger. Det er eksempelvis et problem, hvis man får sat en sikker, men langsom robot til at udføre tidskritisk arbejde. I værste fald kan robotten ikke bruges til opgaven”.

Robotter på førtidspension

I yderste konsekvens kan en svigtende robotløsning betyde, at den må kasseres, før investeringen er betalt hjem. Dette sker med jævne mellemrum i selv større virksomheder, vurderer Mikkel Viager:”Vi har set eksempler på robotter til trecifrede millionbeløb blive skrottet kort efter anskaffelse, fordi de ikke kunne udføre arbejdet tilfredsstillende”.

Mange af disse fejlinvesteringer kan ifølge rådgiveren både undgås og rettes op på med grundigt forarbejde og en realistisk business case, der tager højde for alle væsentlige omkostninger og gevinster. Har man allerede købt en robot, kan der ofte findes et forbedringspotentiale ­– eksempelvis ved at omprogrammere den til at håndtere nye typer af opgaver eller ved at optimere miljøet omkring den. Adm. direktør for Gain & Co, Søren Peters afslutter:

”Ny teknologi har en særlig evne til at begejstre, men også at gøre os mindre kritiske. De virksomheder, der får størst udbytte af robotter, er derfor også dem, der laver et grundigt forarbejde”.

Læs mere

#HowToRobotDansk platform skal øge industriens udbytte af robotter

- Det er svært for køber at gennemskue robotmarkedet og finde den bedst egnede leverandør i både Danmark og udlandet.

- Det uafhængige rådgivningshus Gain & Co lancerer derfor robotbranchens første officielle platform, der hjælper virksomheder med at finde de mest relevante robotleverandører, integratorer og producenter.

- #HowToRobot-platformen er anbefalet af bl.a. Dansk Industri og blev lanceret i forbindelse med Herning Industrimesse den 1.-3. oktober 2019.

Læs mere: www.howtorobot.com

 

Skrevet af:

Marie Thorsø Kousgaard, I samarbejde med Elías Lundström, Gain & Co

Relateret indhold