15.07.21 Fremstillingsindustrien Nyheder

Dansk Sintermetal har kurs mod en grønnere fremtid

Dansk Sintermetal i Haderslev er del af nyt landsdækkende projekt, som skal hjælpe danske produktionsvirksomheder med at få styr på CO2-aftrykket. Direktør Hans Olling forventer, at det vil styrke konkurrencekraften.

Der knokles på livet løs hos Dansk Sintermetal i det nordlige Haderslev.

Her har virksomheden specialiseret sig i at presse metalpulver til komponenter, som bruges i alt fra biler til støvsugere og kontormaskiner. Og som eksporteres til hele verden.

Men selv om der er godt fyldt op i ordrebøgerne, har direktør Hans Olling blikket rettet mod fremtiden. Dansk Sintermetal er del af projektet Klimaklar SMV, som skal hjælpe danske produktionsvirksomheder med at få styr på CO2-aftrykket.

”Vi har i nogen tid diskuteret, at vi gerne ville i gang med CO2-beregning af produktionen, men vi har været i tvivl om, hvordan vi skulle gribe opgaven an, så invitationen til Klimaklar SMV kom som sendt fra himlen,” siger han.

Produktionsvirksomheder som Dansk Sintermetal oplever stadig oftere, at store virksomheder stiller grønne krav til deres underleverandører. Målet med Klimaklar SMV er at hjælpe producenterne med at leve op til de nye krav og dermed skabe grønnere vækst i fremtiden.

Afgørende for industriens konkurrencekraft
Helt konkret giver Klimaklar SMV 50 virksomheder eksperthjælp til at lægge en plan for, hvordan deres virksomheder og ikke mindst deres produkter og services kan blive klimavenlige. En vigtig del af projektet er også at give virksomhederne værktøjer, der sætter dem i stand til at dokumentere, at de gør en reel indsats for klimaet.

”Det er helt afgørende for danske virksomheders konkurrencekraft, at de proaktivt arbejder med den grønne omstilling og får styr på deres klimaaftryk. Det forventes af kunderne, og de forventninger vil stige i fremtiden,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond, som finansierer projektet.

I Haderslev har Dansk Sintermetal løbende arbejdet på at opfylde de seneste kvalitets- og miljøstyringskrav – også kendt som ISO-certificeringer.

”Vi havde en ide om, at det ville være smartest at tage fat på arbejdet med CO2-regnskaberne i god tid, så det ikke endte med at skulle hastes igennem i sidste øjeblik,” siger direktør Hans Olling.

Dansk Sintermetal skal sammen med de 49 øvrige virksomheder i projektet i løbet af 2021 udarbejde et CO2-regnskab, en klimaplan og arbejde med at bruge de grønne resultater i markedsføringen. Og den sidste del er faktisk sværere, end man umiddelbart skulle tro.

”Hvis man er lidt for smart, kan man hurtigt blive beskyldt for greenwashing, selv om man har haft de bedste intentioner, så vi har været noget famlendeover for, hvordan vi skulle gribe det an,” siger han.

”Det er næsten for let”
Første skridt i en troværdig grøn markedsføring er at have styr på sine data. Her udstyrer Klimaklar SMV virksomhederne med en række uundværlige værktøjer.

”Vi vidste ikke så meget om det, før vi gik i gang med arbejdet. Men på det første møde fik vi en stak papirer på 8-10 centimeter, og så var det ellers bare at dykke ned i dokumenterne,” fortæller Hans Olling.

Og hvad viser dokumenterne så?

Først og fremmest, at en grøn omstilling af Dansk Sintermetals produktion er overskuelig. Alene det faktum, at den danske strøm de kommende år bliver grønnere på grund af den voksende vindenergi, vil skære 44 procent af virksomhedens indirekte udledning.

”Det er næsten for let. Men det giver os samtidig mulighed for at komme meget længere. Og ved at erstatte gas med elovne og varmepumper kan vi reducere CO2-udledning med 80 procent. Det er meget konkrete anbefalinger, og der er ikke nogen tvivl om, at det er den vej, som vi skal følge,” siger Hans Olling.

Skrevet af:

Klaus Ulrik Mortensen, Viegand Maagøe A/S

Relateret indhold