Colourbox
30.04.19 ATL Nyheder

Persondata: Nu kommer bøderne

Datatilsynet er begyndt at kontrollere, om virksomhederne overholder de nye, skærpede regler for opbevaring af persondata. Foreløbig har tilsynet indstillet et taxaselskab til en bøde på 1,2 millioner kroner. I transportbranchen har langt fra alle virksomheder fået styr på behandlingen af de personfølsomme oplysninger. Og det er bekymrende, mener ATL.

Det er snart et år siden, at de nye regler for behandling og opbevaring af persondata trådte i kraft i EU. Med reglerne fulgte et varsel om, at der vil falde store bøder til de virksomheder, som overtræder reglerne. Bøderne kan være på op til fire procent af virksomhedernes omsætning.

Men noget tyder på, at langt fra alle virksomheder har fået styr på, hvordan de behandler medarbejdernes og kundernes personlige oplysninger.

- Vi kan se, at der er store udsving. Nogle virksomheder har brugt det som en anledning til at rydde op og få styr på oplysningerne om kunder og medarbejdere. Andre er dårligt begyndt på arbejdet, og det er bekymrende, siger Stine Kenneth Larsen, der rådgiver ATL’s medlemmer om persondataforordningen.

Datatilsynet har indstillet taxaselskabet til den velvoksne bøde, fordi selskabet har opbevaret telefonnumre på kunder – med tilknyttede oplysninger om, hvor kunden er samlet op og sat af – selvom det er over to år siden, turene fandt sted. Selskabet havde slettet navnene på kunderne, men med telefonnummer og adresse er det stadig muligt at koble oplysningerne til en fysisk person, mener Datatilsynet.

Virksomhederne får som regel et varsel 4-6 uger før, Datatilsynet kommer på besøg. Og på styrelsens hjemmeside er det også muligt at se, hvad man har særligt fokus på i den kommende tid. Læs om det her.

Men der er ingen grund til at vente på, at Datatilsynet banker på døren, mener Stine Kenneth Larsen.

- Det gælder om at skabe nogle nye rutiner i virksomheden. Og de rutiner kan man lige så godt skabe først som sidst, siger hun.

ATL holder 15. maj et kursus om persondataforordningen. Det foregår i Køge. Tilmeld dig her.

Stine Kenneth Larsen

Chefkonsulent, advokat

  • Direkte +45 3377 4755
  • Mobil +45 2670 5610
  • E-mail stkl@di.dk