GettyImages
14.05.19 ATL Nyheder

Helsingør mørklægger tal for indsamling af affald

Forsyning Helsingør vil i fremtiden lade kommunens egne medarbejdere indsamle husholdningsaffald. De private virksomheder, som bød på opgaven, har fået besked om, at deres bud ligger uden for den økonomiske ramme. Men ingen ved, om Forsyning Helsingør selv kan løse opgaven billigere. ATL har fået afslag på aktindsigt og vil nu klage over mørklægningen af sagen.

I flere årtier har private virksomheder stået for indsamlingen af husholdningsaffald i Helsingør Kommune. Og forventede virksomhederne, at det skulle fortsætte, da Forsyning Helsingør tidligere på året lavede et nyt udbud.

En håndfuld virksomheder bød, og Forsyning Helsingør henvendte sig til en af virksomhederne og bad om yderligere oplysninger. Men kort efter annullerede Forsyning Helsingør udbuddet med den begrundelse, at buddene fra virksomhederne lå over den økonomiske ramme.

Nu skal Forsyning Helsingør købe renovationsbiler og ansætte skraldemænd, så de selv kan løse opgaven.

- Det er underligt, at Forsyning Helsingør kan løse opgaven væsentligt billigere. Virksomhederne har erfaring og ekspertise med affaldsindsamling, og de har stordriftsfordele, fordi de ofte samler affald i flere kommuner, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.

Som udgangspunkt er der ikke noget i vejen med, at en kommune beslutter sig for selv at stå for indsamlingen af husholdningsaffald. Men formålet med at lave et udbud er at sikre, at borgerne i Helsingør Kommune ikke betaler mere end nødvendigt for at få hentet affald.

Derfor er det interessant at vide, hvor store udgifter Forsyning Helsingør regner med at have. ATL har søgt om aktindsigt i sagen hos Forsyning Helsingør - men har fået afslag. Næste skridt er at klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet over afgørelsen. Det vil ske en af de kommende dage.

- Man kan ikke sammenligne situationen i de forskellige kommuner. Men for få måneder siden besluttede Sønderborg Kommune at overtage indsamlingen af affald. Og da vi spurgte ind til beregningerne, viste det sig, at de havde regnet seks millioner kroner forkert, siger Lars William Wesch.

- Derfor er vi interesseret i at se grundlaget for beregningerne i Helsingør, og det undrer mig, at de ikke ønsker åbenhed. Hvis beregningerne er lavet rigtigt, er der jo ikke noget at komme efter, siger han.

Lars William Wesch

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4831
  • Mobil +45 4061 2007
  • E-mail lwh@di.dk