Kommentar: Det er sidste udkald
Af Lars William Wesch, direktør i ATL
Færdselsstyrelsen har netop meldt ud, at de har modtaget ansøgninger om varebilstilladelser fra 1520 virksomheder. Der anslås at være over 4000 virksomheder i Danmark, som kører varebil med gods for fremmed regning. Der er altså lang vej igen.
Det går heller ikke godt med at sikre, at chaufførerne har den nødvendige uddannelse. Færdselsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, ”at 941 kursister har deltaget i den grundlæggende kvalifikationsuddannelse ud af et estimat på 5.500 chauffører. 2.670 chauffører ud af et estimat på 5.000 chauffører har fået anerkendt deres erhvervede rettigheder”.
Fra ATL’s side har vi gjort en del for at informere om de nye regler. Og det er min forventning, at langt de fleste af vores medlemmer er forberedt på de nye regler. De største udfordringer findes formentlig blandt det store antal uorganiserede virksomheder, der kører varebil for fremmed regning. Men hvis I ikke er begyndt på forberedelserne endnu, vil jeg opfordre jer til at komme i gang med det samme. Tag gerne fat i ATL, hvis I har spørgsmål.
Hvis man kører varebil for egen regning, skal man i øvrigt sørge for at få omregistreret varebilen. Det er en detalje, som mange heller ikke er opmærksom på.
Det er uklart, hvornår politiet vil begynde at kontrollere varebilerne. Men hvis man efter 1. juli bliver stoppet af politiet uden en varebilstilladelse eller et uddannelsesbevis, vil man som udgangspunkt få en bøde på 4000 kroner til chaufføren, det dobbelte til vognmanden og et kørselsforbud, indtil reglerne er overholdt.