Foto: Peder Olsen & Søn

16.09.19 ATL Nyheder

Alle medarbejdere skal kvitte smøgerne

Transportvirksomheden Peder Olsen & Søn fra Odense har sat sig et ambitiøst mål. Om et år skal hele virksomheden være røgfri. I dag ryger omkring halvdelen af virksomhedens 100 medarbejdere, men de ansatte støtter ideen om en røgfri virksomhed. Så nu er de gået i gang med rygestopkurser.

Peder Olsen & Søn har eksisteret i 100 år og er en del af Danske Fragtmænd. Virksomheden er i en branche, hvor det ikke er unormalt, at man spiser usund mad og ryger smøger i rigelige mængder.

Fra 1. september 2020 skal virksomheden være helt røgfri. Fra den dag må ingen ryge cigaretter eller e-cigaretter, når de er på arbejde. Direktør Henrik Olsen så behovet og tog det op med tillidsmanden.

– Han var med på det lige med det samme. Og han ryger endda selv e-cigaretter, siger Henrik Olsen.

Ingen modstand mod initiativet
De ansatte hos Peder Olsen & Søn er mellem 17 og 72 år. Og det er især de unge, som ryger. Det vigtigste argument for at indføre rygestop er hensynet til medarbejdernes sundhed.

– Vi skal passe på hinanden. Vi er i en branche, hvor ikke alle har fået det hele med i bagagen. Så vi er nødt til at hjælpe dem lidt, siger direktør Henrik Olsen, som ikke har oplevet nogen som helst modstand mod initiativet.

En anden grund er en stigende frustration over de mange pauser, som rygerne tager for at gå ud og ryge. Frustrationen findes ikke kun hos direktøren - men også blandt gruppen af ikke-rygere.

– Som leder er jeg nødt til at tage mig af det problem, siger Henrik Olsen.

Det første rygestopkursus har været afholdt, og flere kommer til. Men det er ikke nok. For nogle medarbejdere er det nødvendigt, at hele familien gør en indsats, hvis det skal lykkes at komme af med smøgerne. Peder Olsen & Søn har netop holdt en personale- og familiedag, hvor der var oplæg om rygestop og om at spise sundt.

– Mange frygter, at de tager på, når de holder op med at ryge. Derfor havde vi et indlæg fra en diætist, fortæller Henrik Olsen.

Sundere og gladere medarbejdere
ATL har ikke hørt om andre virksomheder, der har taget et lignende initiativ. Arbejdsmiljøkonsulent Susanne Linhart roser virksomheden for at gå de ekstra meter for at hjælpe medarbejderne med at blive sundere.

– Hvis man skal lave et totalt rygestop i arbejdstiden, kræver det selvfølgelig, at medarbejderne er med på det. Det er tydeligt, at der her er mange medarbejdere, som har været glade for at få et skub, og det vil helt sikkert føre til, at virksomheden får både sundere og gladere medarbejdere, siger hun.

Tilbage er et enkelt spørgsmål, som direktør Henrik Olsen bliver nødt til at svare på. Hvad vil der ske, hvis en medarbejder ryger i arbejdstiden efter 1. september 2020?

– Der er sikkert nogen, der vil forsætte med at ryge i arbejdstiden, så sammen med dem må vi så aftale, hvor mange og hvornår de vil holde deres rygepauser, siger Henrik Olsen.

Susanne Linhart

Susanne Linhart

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4847
  • Mobil +45 2228 8475
  • E-mail sli@di.dk