FOTO: Colourbox

09.11.20 ATL Nyheder

IAT Transport fik pludselig travlt med at transportere sprit

IAT Transport i Esbjerg fik en helt særlig rolle, da coronakrisen satte ind i foråret. Virksomheden er blandt meget andet specialister i transport af kemiske produkter - herunder sprit og glycerin til produktion af desinficerende håndgel. Så der fik de pludselig travlt.

Inden for godt en uge tænkte vi ’hold da op’. Alt, hvad vi havde af materiel, der var egnet til at køre den type produkter, blev sat ind dér, fortæller Kim Straarup, direktør i IAT Transport.

Den Esbjerg-baserede virksomhed, der også kører industri­kørsel og produkter til energisektoren, mærkede hurtigt, at de faste leverancer af ren sprit og blødgørelsesprodukter ikke var i nærheden af at mætte behovet til produktionen af den efterspurgte håndsprit. Butikker, hospitaler og virksomheder hungrede efter det, der med kort varsel blev et akut behov for alle.

På det tidspunkt var der en normal produktion af hånd¬sprit til det forbrug, der var før corona, men pludselig havde alle et maksimalt forbrug. Det kunne vi godt mærke, siger Kim Straarup.

IAT Transport sendte omgående biler ud i Europa, hvor der i særdeleshed blev hentet glycerin, der tilsættes den rene sprit og derved sænker alkoholprocenten og gør massen mere tyktflydende.

Du skal i første omgang hente fra de lande, der er tættest på produktionsområdet, men da værkerne i Tyskland ikke længere kunne følge med, måtte producenterne et led længere ud. Så vi hentede i det meste af Europa – og gør det stadig, fortæller Kim Straarup.

Derfor er omsætningen i den gren af forretningen steget markant, hvilket dog ikke får Kim Straarups håndsprittede hænder til at klappe ukritisk. Dels mærker IAT Transport coronakrisens negative effekt på antallet af industriordrer, og dels er det generelt svært at spå om udviklingen i en usikker fremtid.

Til gengæld glæder Kim Straarup sig over at stå i spidsen for en virksomhed, der særligt på chaufførsiden har været godt rustet til at håndtere covid-19. Mange års distribution af farligt gods, herunder medicinske gasser til hospitaler, har gjort chaufførerne i virksomheden vant til at navigere under særlige forholdsregler. Heldragter, sikkerhedsstøvler og masker har længe været en del af hverdagen, og derfor har kravet om mundbind ved levering på hospitalerne ikke været en ny oplevelse.

Vi har faktisk oplevet, at omvæltningen har været størst på kontorerne. Alle vores chauffører gør jo bare, som de plejer. Jeg har stor respekt for, hvordan de har håndteret det hele, siger Kim Straarup.

Læs flere historier om virksomheders oplevelse af coronakrisen i ATL’s magasin, der er på vej til dig.

Relateret indhold