27.04.20 ATL Nyheder

Kommentar: Gør som Brøndby – vælg hjemtagning fra

Af Lars William Wesch, direktør i ATL.

Stribevis af kommuner hjemtager i øjeblikket indsamlingen af husholdningsaffald. Sådan så det også ud til, at det skulle gå i Brøndby Kommune, hvor teknik- og miljøforvaltningen indstillede til politikerne, at affaldsindsamlingen skulle hjemtages. Men kommunalbestyrelsen besluttede i forrige uge at trodse forvaltningen og sende indsamlingen i udbud. Det var en god nyhed.

Nabokommunerne Rødovre og Hvidovre har for længst besluttet at hjemtage indsamlingen af husholdningsaffald. ATL har tidligere kigget nærmere på Hvidovre Kommune, hvor prisen på at få hentet affald er steget med 11-14 procent siden hjemtagningen. Kommunen regnede ellers med, at prisen ville falde. Dette kan du læse mere om her.

Teknik- og miljøforvaltningen i Brøndby Kommune tegner også et lyserødt billede af en fremtid, hvor det er kommunalt ansatte skraldemænd, som indsamler borgernes affald.

”Det er vores vurdering, at denne løsning bedst tilgodeser ønsket om driftssikkerhed, fleksibilitet, service samt nærhed i affaldsindsamlingen”, skriver forvaltningen i indstillingen. Man holder sig dog klogeligt fra at love lave takster.

Trods denne beskrivelse, vælger et flertal i kommunalbestyrelsen altså at gå med et udbud. I referatet fra kommunalbestyrelsesmødet kan man se, at flere partier har været nervøse for de investeringer, man skal lave, når man hjemtager indsamlingen.

Lad det være en opfordring til andre kommuner. Undersøg tingene grundigt, inden I hjemtager. Og ja, der skal investeres i skraldebiler og ansættes medarbejdere. Private virksomheder kører i flere kommuner og kan udnytte materiel og personale bedre. Og for mig at se, er privat ansatte skraldemænd mindst lige så driftssikre, fleksible og servicemindede som kommunalt ansatte skraldemænd. 

Lars William Wesch

Lars William Wesch

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4831
  • Mobil +45 4061 2007
  • E-mail lwh@di.dk