02.06.20 ATL Nyheder

Kommentar: Aftale gør det attraktivt at ansætte lærlinge

Af Lars William Wesch, direktør i ATL

I sidste uge landede regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne en aftale, som sender 5,4 milliarder kroner tilbage til virksomhederne og gør det mere attraktivt at ansætte lærlinge. Det bør føre til, at vi undgår et stort fald i antallet af lærlinge inden for vejgodstransporten.

Virksomhederne har siden 2016 betalt 1-1,5 milliard kroner for meget om året til AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag). Derfor er der nu ophobet over fem milliarder kroner under AUB. Ifølge trepartsaftalen vil langt den største del af det beløb blive betalt tilbage til virksomhederne. Pengene vil altså forbedre likviditeten i virksomhederne, der lige nu er hårdt presset af coronakrisen og dens følger.

En del af pengene vil gå til virksomheder, som ansætter lærlinge. AUB-midlerne har hidtil dækket en del af lærlinges løn under skoleopholdet. I resten af 2020 vil virksomhederne få dækket fra 75 til 90 procent af lønnen, mens lærlingene er i praktik på virksomheden.

Vi er i en helt ekstraordinær situation, og det er helt ekstraordinært, at virksomhederne resten af året får dækket næsten hele lønnen til lærlinge.

Vi har på det seneste set et fald i antallet af uddannelsesaftaler inden for vejgodstransporten. Jeg håber, at de nye økonomiske muligheder vil få pilen til at vende den anden vej. Jeg vil opfordre jer, der ansætter lærlinge i virksomhederne, til at overveje en ekstra gang, om I kan ansætte en lærling eller to.

Når coronakrisen er ovre, vil vi have brug for mange nye chauffører. Branchen har ikke råd til at miste flere årgange af lærlinge.

Læs mere her. Du kan læse mere om løntilskud i forhold til lærlinge og elever her

Lars William Wesch

Lars William Wesch

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4831
  • Mobil +45 4061 2007
  • E-mail lwh@di.dk