ATL: Der bliver uddannet for få chauffører
Langt de fleste lastbilchauffører kommer ind i branchen via en AMU-uddannelse. Men i de sidste par år er der uddannet færre chauffører. Og det er stærkt bekymrende, mener Lars William Wesch, direktør i ATL.
På erhvervsskolerne og hos private udbydere kan faglærte og ufaglærte tage en uddannelse som lastbilchauffør. Det kan være en ung mand, som har arbejdet som ufaglært i nogle år og nu ønsker en uddannelse. Eller det kan være en håndværker, som ønsker at skifte fag.
I 2017 blev der uddannet lige under 5000 chauffører på AMU-centrene. I 2018 var det 5260, viser tal fra TUR – Transporterhvervets Uddannelser.
Siden er antallet af uddannede faldet. I 2019 blev der uddannet 4400 chauffører og i 2020 var tallet 4613. Intet tyder på, at det bliver højere i år.
Det er utroligt vigtig for vores branche, at der bliver uddannet så mange chauffører i AMU-systemet. Og er man i øvrigt interesseret i jobbet og kvalificeret, er en AMU-uddannelse som godschauffør jo den sikre vej til beskæftigelse. Derfor er det bekymrende, at antallet af personer, der vælger den vej, har været aftagende i de seneste år, samtidig med at virksomhederne mangler arbejdskraft, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.
Mens antallet af uddannede i AMU-systemet er faldet, er det sket en stigning i antallet af lærlinge. Inden for det seneste år er antallet af igangværende uddannelsesaftaler steget med omkring 100.
Det er rigtigt godt og skyldes en meget aktiv indsats fra branchens side. Men stigningen i aftaler og antallet af færdiguddannede pr. år opvejer desværre ikke det fald, der er sket i AMU-systemet, siger Lars William Wesch.
Årsagen kan være den høje vækst i samfundet og den faldende ledighed. Det betyder, at den enkelte kan modtage mange jobtilbud.
Vi er ude i en hård konkurrence. Det sker jo allerede i uddannelsessystemet, når den enkelte for eksempel skal vælge sin fremtidige karrierevej. Så det handler om at få forklaret flere, om de mange muligheder et chaufførjob giver, siger Lars William Wesch.