24.01.22 ATL Nyheder

Kommentar: Vi har brug for endnu mere arbejdskraft

Af Lars William Wesch, direktør i ATL

Fredagens politiske aftale, som skal øge udbuddet af arbejdskraft, vil ikke afgørende ændre på den mangel på chauffører og andre medarbejdere, som vi oplever i transportbranchen.

Det er positivt, at man i højere grad vil gøre det muligt for ældre medarbejdere at arbejde uden, at de bliver modregnet i folkepensionen. Det peger også i den rigtige retning, at man har vedtaget at reducere dagpengene til nyuddannede (dimittendsatsen) og øge beskæftigelsesfradraget.

Til gengæld  faldt et forlig med de borgerlige, der kunne have styrket indsatsen for at rekruttere international arbejdskraft, til jorden. Det er et problem for transportbranchen og mange andre erhverv.

Inden for industri, serviceerhverv og den offentlige sektor får vi brug for at supplere arbejdsstyrken med flere internationale medarbejdere. Behovet er ganske stort. Der er jo en grund til, at lastbiler står stille, og at flere virksomheder vælger at sælge deres biler. Det skyldes, at de ganske enkelt ikke kan opdrive chauffører.

Rekrutteringen af udenlandske chauffører er på ingen måde en nem opgave. I flere europæiske lande er det blevet mindre attraktivt at søge job i Danmark, fordi der er en tilsvarende høj efterspørgsel i hjemlandet. Så der er brug for al den hjælp, vejledning og offensive indsats, som det offentlige kan stille til rådighed.

Derfor vil jeg opfordre til, at Folketinget snarest tager fat på yderligere forhandlinger.

Relateret indhold