Foto: Peter Kristiansen fra Esbjerg Gods

21.03.22 ATL Nyheder

Esbjerg Gods kørte til Ukraine med 33 paller hospitalsudstyr

Onsdag i sidste uge begyndte Peter Kristiansen fra Esbjerg Gods på en 1600 kilometer lang tur til det sydlige Polen. Bilen var lastet med 33 paller med operationsmasker, kitler og handsker, som skal bruges på tre hospitaler i den ukrainske by Lviv.

Indholdet i lastbilen var indsamlet af et lægepar og doneret af en række virksomheder og private. Og Peter Kristiansen kørte turen til grænsen mellem Polen og Ukraine uden beregning.

- Jeg føler med de stakkels mennesker. Hvis det er det, jeg kan bidrage med, så gør jeg gerne det, siger Peter Kristiansen, da ATL fanger ham torsdag middag, hvor han er ved grænsen mellem Tyskland og Polen.

Til daglig arbejder Peter Kristiansen som controller hos Esbjerg Gods. Det er en virksomhed med 80 biler, som primært kører med stykgods i Danmark. Men denne gang er det hospitalsudstyr, som skal ud på den lange tur til Ukraine.

Normalt ville han aflevere godset på et lager. Men intet er normalt, når der er krig. På vej derned ved Peter Kristiansen ikke, hvor lang tid han skal vente ved grænsen for at komme af med hospitalsudstyret.

Jeg ved ikke, om der kommer 20 små biler eller én stor for at hente det. Og jeg ved ikke, om de kan komme over grænsen, siger han.

Hjemme igen søndag
Søndag formiddag var Peter Kristiansen hjemme i Esbjerg igen. Og han er imponeret over det, der mødte ham ved grænsen til Ukraine. Hospitalsudstyret blev afleveret hos et lille fragtfirma, og inden han forlod stedet halvanden time senere, var en del af det på vej over grænsen.

Det hele foregik i ro og mag. Folk var flinke og effektive. Jeg har meget stor ros til polakkerne, siger han, da ATL træffer ham igen mandag formiddag.

Peter Kristiansen havde på forhånd tænkt en del over, om han ville havne i en krigszone, hvor alt var kaos. Men han oplevede, at kvinder og børn gik stille over grænsen. Der blev de mødt af frivillige polakker, som serverede mad for dem, og de blev hurtigt sendt videre med busser. Livet i den lille grænseby foregik helt som normalt.

Det var en rigtig god oplevelse, og det var effektiv nødhjælp, vi leverede. Der gik ikke lang tid, fra lægeparret havde indsamlet hospitalsudstyret, til det var i brug på hospitalerne i Lviv, siger han.

Mange vil gerne hjælpe
En del vognmænd har i de seneste uger kørt tøj, udstyr og anden hjælp til Ukraine. Der er også virksomheder som Vognmandsfirmaet Bendt Søndergaard fra Vrå, som har indlogeret 30 ukrainske flygtninge.

Vi er alle chokerede over, at en voldsom krig udspiller sig i vores nærområde. Det er godt at se, at så mange hjælper, hvor de kan, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.

Peter Kristiansen fra Esbjerg Gods anslår, at turen til Ukraine har kostet virksomheden  15-20.000 kroner i brændstof og motorvejsafgifter. Dertil kommer, at han selv og en anden chauffør har brugt fire døgn på turen ud og hjem.

Relateret indhold