Hanne Bødker-Petersen driver virksomheden SCT Transport, som hun også er medejer af, sammen med sin bror og sin søn.

Foto: Ture Andersen
07.03.22 ATL Nyheder

Kvindelige ledere ser hele mennesket

SCT Transports administrerende direktør og medejer voksede op med stærke kvindelige rollemodeller. Hun har i dag en håndfuld kvindelige ledere under sig og kæmper for at få flere kvinder ind i en stærkt mandsdomineret branche, som mangler arbejdskraft.

Hanne Bødker-Petersen har fra barnsben set kvinder tage lederskab. Hun voksede op med en farmor, som kørte transportfirmaet videre efter sin mands tidlige død. Siden overtog hendes far ledelsen sammen med hendes mor, som med sine kompetencer også blev et godt kvindeligt forbillede. I dag driver Hanne Bødker-Petersen virksomheden SCT Transport, som hun også er medejer af, sammen med sin bror og sin søn.

Hun har en håndfuld kvindelige ledere under sig, men hun understreger, at det er mere tilfældigt, end det er et specifikt valg fra hendes side, og der er i ledergruppen som helhed flest mænd.

Jeg har bare været så heldig, at jeg har kunnet inspirere de dygtige kvinder i min virksomhed til at tage stafetten, siger hun.

Kvinder tilfører noget essentielt

Rollemodel-aspektet og ønsket om at flere kvinder gør sig spilbare som ledere står stærkt hos Hanne Bødker-Petersen.

Hendes påstand er, at kvindelig ledelse tilfører virksomheden noget essentielt, nemlig evnen til i højere grad at have forståelse for hver enkelt medarbejders særlige situation.

Vi bliver i stand til at rekruttere og fastholde medarbejdere i højere grad, når vi har fokus på det hele menneske, siger hun.

Det er der hårdt brug for. Hanne Bødker-Petersen står på en brændende platform som leder i en branche, der mangler arbejdskraft. Derfor kæmper hun for i det hele taget at få flere kvindelige medarbejdere ind.

Hun sidder (som den eneste kvinde) i bestyrelsen for Transportens Udviklingsfond, hvor hun har været med til at sætte et mål, der hedder ti procent kvinder bag rattet inden 2030.

Det er et langt sejt træk, og i hendes egen virksomhed er der i skrivende stund kun to kvinder blandt 240 chauffører. Men to er bedre end én, siger hun og forklarer, at målet er hvert år at ansætte mindst en kvindelig elev.

Kvinder ændrer kulturen

Én ting er, at det er strengt nødvendigt at skaffe arbejdskraft, men der følger også en værdifuld bonus med.

Når først der kommer kvinder ind på arbejdspladsen, så vil man ret hurtigt opdage, at kulturen ændrer sig. De har noget med i bagagen, som de tilfører, og i samspil med mændene, så får man fremprovokeret nogle helt nye sider og en helt anden dynamik i virksomheden, siger hun.

Hanne Bødker-Petersen ser en af sine nuværende lastvognschaufførelever, Mihaela Ghemu, som en oplagt mentor for kommende kvindelige elever.

Hvad angår kommende generationer i firmaets topledelse, bliver det sønnen, der overtager. 

Men jeg taler også en del med mit barnebarn, som er en lille pige, om, hvor spændende det er at lede en stor virksomhed, siger Hanne Bødker-Petersen.

Relateret indhold