Foto: Colourbox

07.06.22 ATL Nyheder

Internationale ansatte skal inkluderes – ikke nødvendigvis integreres

Vejgodstransportbranchen mangler chauffører, og en løsning kan være at finde arbejdskraft udenfor landets grænser. Men hvis det skal blive en succes, kræver det en ekstra indsats.

Hos Dansk Industri rådgiver chef for Global Talent & Mobility, Danielle Bjerre Lyndgaard, virksomhederne til at få det bedst mulige resultat ud af et internationalt ansættelsesforhold. Hun underviser på det kommende ATL-kursus ‘Rekruttering af International Arbejdskraft’, der blandt andet sætter fokus på rekruttering og ledelse af internationale medarbejdere i Danmark.

Hvis man allerede har ansat udlændinge, er det nemmere at rekruttere flere ved at bruge deres netværk. Så kan den nuværende ansatte fungere som ambassadør for virksomheden i forhold til potentielle nye medarbejdere.

Hvis de allerede kender nogen her i landet, så føler de sig trygge og har et netværk, som kan hjælpe dem til at forstå, hvordan tingene fungerer her, siger Danielle Bjerre Lyndgaard.

Hvis det er den første internationale medarbejder, som virksomheden ansætter, er det selvfølgelig ekstra vigtigt, at ledelsen tager initiativ til at sikre en tæt kontakt til den nye medarbejder - og gerne en, der kan give vejledning om de lokale forhold.

Den næste udfordring er at fastholde den nyansatte medarbejder. Det handler om, at han eller hun oplever en form for tilknytning, så de føler sig som en del af virksomheden. De skal ikke nødvendigvis integreres, men de skal inkluderes. Og det er faktisk noget, vi er ret dårlige til i Danmark, fastslår Danielle Bjerre Lyndgaard.

Så snart klokken er fire, er vi væk fra arbejdspladsen, og i fritiden er vi sammen med vores familie eller gamle venner. Vi inviterer ikke nye mennesker hjem på samme måde, og da slet ikke vore internationale kolleger, og derfor er det vanvittigt svært for dem at få en tilknytning til Danmark udenfor arbejdstiden – hvis de da ikke kommer ind en i sportsklub eller lignende, siger Danielle Bjerre Lyndgaard

På en dansk arbejdsplads er der mange potentielle faldgruber, når man kommer fra en anden kultur. Det kan være svært at forstå, at man nu skal være på fornavn med sin leder, men at der stadig er en magtrelation, selvom den ikke er lige så tydelig.

Samtidig skal man som leder ofte være meget tydelig og instruerende. Og det er de færreste ledere herhjemme vant til, men den internationale medarbejder vil ofte forvente at få en direkte instruks i stedet for en ramme, som han eller hun selv skal udfylde, siger Danielle Bjerre Lyndgaard.

Danielle Bjerre Lyndgaard opfordrer virksomheder, som gerne vil have hjælp til at ansætte nye internationale medarbejdere, til at henvende sig til DI, hvor man både kan få hjælp til de juridiske dele af processen og til alt det, der handler om god ledelse og HR i forhold til internationale medarbejdere. DI’s team for Globalt Talent & Mobility samarbejder også med bosætningskonsulenter fra en stor del af landet. De kan hjælpe den tilflyttede med at finde sig til rette lokalt. Derudover er der hjælp at finde på DI’s hjemmeside på  https://www.di.dk/internationalemedarbejdere

ATL-kurset Rekruttering af international arbejdskraft finder sted den 15. juni på DI’s konferencecenter i Vindinge, 5800 Nyborg. Kurset er gratis for ATL-medlemmer, og tilmeldingsfristen er den 8. juni.

Få succes med din internationale medarbejder

Vær tydelig i kommunikationen og få afstemt forventningerne

  • Og gør det klart, at man godt må være uenig med sin chef og skal sige til, hvis man forslag til at forbedre tingene – også selvom det er chefen, der i sidste ende tager beslutningen.

Lav en makkerordning

  • Der er meget, som det er nemmere at tale med en ligestillet om, når der er noget, man er i tvivl om, end hvis man skal tale med sin chef. Set udefra kan den danske arbejdspladskultur virke ret mærkelig, så der er sikkert noget, som din nye medarbejder vil undre sig over.

Send din nye medarbejder på et sprogkursus

  • For alting bliver nemmere, hvis din nye medarbejder lærer bare en lille smule dansk – og sprogundervisning er gratis for internationale medarbejdere. Lige meget hvor gode, at vi selv mener, at vi er til engelsk, vil sproget altid være en barriere, hvis medarbejderen ikke taler og forstår dansk og måske tilmed har lidt svært ved at tale og forstå engelsk.

Relateret indhold