Foto: DI

22.05.23 ATL Nyheder

Ikke alle er lige for loven

En række af landets kommuner har rod i regulativerne for erhvervsaffald i en grad, at det tangerer opgavetyveri fra private vognmænd. Det viste vores undersøgelse af kommunernes erhvervsaffaldsregulativer, som vi omtalte i seneste nyhedsbrev.

Særligt kritisable er kommunernes frivillige henteordninger, der visse steder tilbydes til selv store virksomheder, selvom det er stik imod reglerne.

Andre steder pålægger kommunerne via deres regulativer de lokale virksomheder at bruge de kommunale henteordninger, selvom virksomhederne i virkeligheden frit selv må vælge, hvem der skal håndtere deres affald.

Samlet set viste vores gennemgang, at over halvdelen af landets kommuner i større eller mindre grad har rod i regulativerne for erhvervsaffald. Over halvdelen - den lader vi stå et øjeblik.

Prøv så lige at tænke, hvad der mon ville ske, hvis det i stedet var private vognmænd, der åbenlyst vildledte deres kunder i strid med lovgivningen?

Mit bud er, at der var gået ca. et kvarters tid før en styrelse eller ansvarlig minister havde grebet ind og stanget om sig med bøder og påbud.

Ikke alle er tilsyneladende lige for loven. Og derfor tør jeg godt love, at ATL vil følge denne sag til dørs.

I første omgang er resultaterne sendt til Forsyningstilsynet og samtidig er Affalds- og Ressourceindustrien (ARI), som vi lavede undersøgelsen med, også i dialog med flere kommuner for at få dem til at rette i regulativerne, så de flugter med lovgivningen.

Måske burde beskeden til kommunerne være helt at droppe de ofte 20-30 sider lange regulativer for erhvervsaffald, da de åbenlyst vildleder mere end de vejleder, nu kommunerne ikke længere har hjemmel til at pålægge virksomheder noget som helst, når det kommer til affald. Og samtidig ville kommuner og private vognmænd måske ligefrem blive lige for loven igen.

Relateret indhold