Den første er den sværeste
ATL's kursus om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft giver tips til rekrutteringen og et solidt overblik over reglerne.
Flere virksomheder kigger mod udlandet for at hente den fornødne arbejdskraft, når det f.eks. kniber med at finde lastbilchauffører her i landet. Men hvordan kommer man i gang med at rekruttere, hvilke regler skal man være opmærksom på, så medarbejderen kan begynde arbejdet uden bøvl og hvordan tager man bedst imod en udenlandsk medarbejder?
Det er bare nogle af de mange spørgsmål, som seniorchefkonsulent Mette Engelbrecht og hendes kolleger i Team Udland og Udstationering, ofte hører.
En af gengangerne er, hvordan man overhovedet kommer i gang med at rekruttere fra udlandet.
Det er altid den første, der er den sværeste, men når man først har fået en medarbejder med statsborgerskab fra udlandet her til landet, for eksempel gennem en recruiter eller en af de jobdatabaser, der findes, plejer det at gå meget nemmere derfra, siger Mette Engelbrecht.
De nye medarbejdere har ofte et godt netværk i deres hjemlande, der også ønsker at arbejde i Danmark, og når man har været igennem processen en gang, er det meget nemmere de efterfølgende gange.
Hjælp til det praktiske
Men en ting er, at få en medarbejder til landet. Noget andet er, hvordan man får det til at fungerer i dagligdagen.
Som arbejdsplads bør man gøre sig nogle tanker om, hvordan man bedst får det til at fungere, når der kommer en ny medarbejder og hvad der skal til at fastholde medarbejderen, der ikke er vant til kulturen på en dansk arbejdsplads, siger Mette Engelbrecht.
For at skabe de bedste forudsætninger bør virksomheden for eksempel have en god onboarding proces, der indeholder de praktiske skridt med at få medarbejderen rigtigt ind på arbejdsmarkedet i Danmark. Der skal også laves en ansættelseskontrakt, der tager hensyn til medarbejderens statsborgerskab i udlandet, og der skal følges op på, at medarbejderen kommer ind i sit nye arbejde på samme vis som sine danske kollegaer.
For eksempel skal man under rekrutteringen tage stilling til, om virksomheden vil hjælpe med at finde bolig, få et sygesikringskort og melde ophold i Danmark, eller om det er medarbejderens egen opgave. Under alle omstændigheder vil det være en god ide at have noget materiale parat, så alle skridt i processen er beskrevet, og man har noteret sig, hvor man skal gå hen for at gøre alt nemmere for sig selv fra start af.
Få meget mere at vide om lovgivning, tips og tricks til rekruttering af international arbejdskraft på kurset den 9. november på Gl. Vindinge på Fyn – tilmeld jer her.