Foto: Colourbox

28.06.23 ATL Nyheder

Kontakt ATL hvis arbejdsulykken rammer

Bliver en arbejdsplads ramt af en arbejdsulykke kan virksomheden risikere både påbud og bødeforlæg – også selvom arbejdsgiveren har levet op til kravene til instruktion og tilsyn. Få styr på processen og få vurderet Arbejdstilsynets afgørelser sammen med ATL.

I en del sager om arbejdsulykker er det på sin plads, at arbejdsgiveren får et påbud, en bøde eller andet retsligt pålæg. Men der er også eksempler på det stik modsatte, hvor virksomheder på trods af korrekt instruks og tilsyn alligevel risikerer store bøder eller andre sanktioner fra Arbejdstilsynet. Det fortæller chefkonsulent i ATL, Susanne Linhart.

Sker der en arbejdsulykke er det vigtigt at vide, hvordan man som virksomhed skal agere, så den efterfølgende proces bliver så god som muligt. Først og fremmest for at forhindre gentagelser, men også så virksomheden undgår unødige påbud og bødeforlæg, forklarer Susanne Linhart.

Få hjælp til at vurdere afgørelser
Hun kender til flere sager, hvor DI’s rådgivning har hjulpet virksomheder med at få omstødt Arbejdstilsynets afgørelser. Et eksempel på det stammer fra efteråret 2022, hvor Arbejdstilsynet anmeldte en DI medlemsvirksomhed til politiet for overtrædelse af arbejdsmiljøloven og krævede 52.500 kr. i bøde. Overtrædelsen bestod i, at en medarbejder i virksomheden var involveret i en arbejdsulykke flere år forinden.   

Ulykken skete, da en stålramme faldt ned under kranløft og ramte en medarbejder. Der var formentlig tale om, at en møtrik i kranens løfteøje ikke var monteret korrekt. 

Efter at have drøftet sagen med DI Arbejdsmiljø valgte virksomheden at gå videre med sagen. Med hjælp fra en forsvarsadvokat fik virksomheden i foråret 2023 rettens ord for, at virksomheden levede op til deres arbejdsgiverforpligtelser og blev frifundet.  Både ledelse og arbejdsmiljørepræsentant på virksomheden kunne redegøre for deres instruktion i forhold til den konkrete arbejdsopgave og der var samtidig tale om en ukompliceret, rutinemæssig opgave, og medarbejderen var både uddannet og erfaren.

At sagen endte med at få et positivt udfald, skyldes dels at virksomheden havde styr på arbejdsmiljøforholdene på arbejdspladsen, dels at virksomheden inddrog de nødvendige fagpersoner, og selv var en aktiv medspiller i hele sagsforløbet, forklarer Susanne Linhart.

Omhu og fotodokumentation

Hvis en virksomhed ikke har styr på processen efter en arbejdsulykke kan det også koste dyrt, selvom virksomheden bare vil forebygge gentagelser.

Ved f.eks. at instruere i nye måder at udføre en arbejdsopgave på eller ved at opsætte et nyt advarselsskilt for at forebygge en lignende ulykke kan en virksomhed faktisk risikere et påbud og i nogle tilfælde en bøde for utilstrækkelig instruktion eller manglende skiltning inden ulykken, selvom tiltagene sker i bedste mening.

Derfor opfordrer Susanne Linhart ATL’s medlemsvirksomheder til at tage kontakt hurtigst muligt efter en arbejdsulykke.

ATL og Dansk Industri kan ikke føre straffesager ved domstolene i arbejdsmiljøsager, siger Susanne Linhart og fortsætter:
Men vi kan rådgive om processen og vi kan vurdere, om det giver mening at gå rettens vej både i forhold til ansvarsgrundlag og bødeberegning.

Derfor råder hun altid virksomheder til at samle information og eventuelt fotodokumentere efter en arbejdsulykke, så man som virksomhed er rustet, hvis man siden bliver mødt med et påbud eller bødesag.

Har I styr på arbejdsmiljøet? Kom på kursus til november ved at klikke her 

Relateret indhold