Stor interesse for ATL’s overenskomstkurser
Nyhedsbrevet var med til mødet i Ringsted, hvor knap fyrre kursister fik styr på alt fra ansættelsesbeviser til det nye særlige løntillæg.
”Seks komma fem”. ”Seks komma femoghalvfjerds”. ”Ti komma syv”.
Gennem lokalet lyder forskellige bud på, hvor mange såkaldt ’billige timer’ - 1.,2. og 3. time efter normal arbejdstid og 1. time før – som en fiktiv chauffør skal aflønnes med.
Det samme gælder, da dagens underviser, seniorchefkonsulent i ATL, Henrik Christensen, kort efter vil høre, hvor mange ’dyre timer’ og hvor mange normaltimer, den timelønnede godschauffør i dagens opgave 1 skal aflønnes med.
Jeg bliver vist aldrig arbejdsløs, konstaterer Henrik Christensen, og får latteren til at bryde løs.
Én stor begrænsning
Vi befinder os på hotel Scandic i Ringsted, hvor knap fyrre kursister er mødt frem for at blive klogere på Transport- og Logistikoverenskomsten mellem DI/ATL og 3F Transport. De fremmødte består både af chefer og ledere og for den største dels vedkommende af HR- og lønmedarbejdere fra en række af ATL’s medlemsvirksomheder.
Tidligere på dagen har Henrik Christensen indledt med en indføring i, hvad overenskomster er for en størrelse.
I kan sådan set betragte det som én stor begrænsning for arbejdsgiveren i forhold til lovgivningen. Står der ikke en begrænsning i overenskomsten, må I i udgangspunktet godt, forklarer Henrik Christensen.
Mere end en ’OK’ overenskomst
De fleste kursister har været med før. Og næsten alle kender Henrik Christensen, der dagen igennem krydrer det lidt tørre overenskomststof med en lang række eksempler på sager og faglige tvister fra det virkelige liv.
Henrik er megadygtig til det, som en kursist siger, da vi lidt senere på dagen står i køen til frokostbuffeten.
Dan Schønfeldt, der er ceo i Transportdanmark, har også været med før. Han er mødt frem for at få genopfrisket overenskomsten, men også for at lære nyt.
Når vi diskuterer overenskomsten dukker der hele tiden nye ting frem, som man ikke lige kan læse sig til, siger han.
Det samme er Bolette Nørgaard fra J. Nørgaard Petersen:
Jeg er mest med for at få genopfrisket nogle ting og høre mere om det nye særlige løntillæg. Men også for at blive lidt bedre til at udnytte nogle af de muligheder, der er i overenskomsten. Mange kører nok på en fast måde, selvom der faktisk gemmer sig flere muligheder i overenskomsten, siger Bolette Nørgaard.
Det er Dan Schønfeldt enig i.
Hos os har vi for eksempel kun fuldlønnede, fordi vi måske synes, det er lidt lettere at have med at gøre. Men der er også andre muligheder, som kurset er med til at sætte fokus på, forklarer Dan Schønfeldt.
Dagens overenskomstkursus er det fjerde af sin slags i år. Forude venter endnu to kurser, som der stadig er ledige pladser til. Det gælder den 13. september i Aarhus og den 8. november i Roskilde.
Læs mere her