Foto: Colourbox
16.01.23 ATL Nyheder

Vejgodstransporten har brug for medvind

DI Transport-direktør Karsten Lauritzen og ATL-formand Henrik Tofteng har forhåbninger om mere medvind til vejgodstransportbranchen under den nye regering. Men det starter skidt.

Håbet om, at den nye regering ville komme vejgodstransporten til undsætning og afskaffe den forkætrede kilometerafgift, ser ud til at blive kortlivet. Selv om Venstre og Moderaterne nu er en del af regeringssamarbejdet sammen med Socialdemokratiet, er der stadig udsigt til, at kilometerafgifter på lastbiler bliver indført.

DI Transport-direktør Karsten Lauritzen bliver skuffet, hvis regeringen holder fast i afgiften i stedet for at lytte til DI Transport og ATL for at finde løsninger på den grønne omstilling, der hverken koster arbejdspladser eller rammer konkurrenceevnen.

Kilometerafgiften er jo et eksempel på det modsatte. Det ville være en meget dyr måde at nedsætte CO2-udledningen. Lad os hellere samarbejde og finde de intelligente løsninger, opfordrer Karsten Lauritzen.

ATL-formand Henrik Tofteng deler DI Transport-direktørens bekymring over udsigten til, at branchen bliver straffet med en kilometerafgift.

Jeg tror, at det er en skæv vej at gå, hvis målet er at lægge grunden til en økonomisk bæredygtig grøn omstilling af vores erhverv. Den nye regering bør tage de gode anbefalinger fra DI og DI Transport til sig – herunder at skrotte kilometerafgiften, fjerne afgifterne på grønne drivmidler og understøtte køb af grønne lastbiler, siger formanden.

Både Karsten Lauritzen og Henrik Tofteng håber dog fortsat på et godt samarbejde med regeringen og den nye transportminister, Thomas Danielsen (V), der endda oprindeligt er uddannet lastbilmekaniker.

Jeg er først og fremmest glad for, at der er kommet en minister, som er valgt og bosiddende et sted i landet, hvor der er rigtig mange transportvirksomheder, nemlig Vestjylland. Og når han ovenikøbet har en fortid som lastbilmekaniker, så tror jeg på, at han har noget naturlig kærlighed til vores branche. Ikke bare ren professionelt, han har også noget historik med sig, og det er et godt udgangspunkt, siger Karsten Lauritzen.

ATL-formand Henrik Tofteng har også bidt mærke i den nye ministers baggrund som mekaniker.

Han ved, hvor gode bilerne er i dag – både i forhold til sikkerhed og alt muligt andet. Alligevel kører vi stadig efter nogle gamle regler, hvor bilerne ikke var lige så sikre, som de er nu. Jeg håber, at vi bliver mødt af ministeren med større forståelse og indsigt i, hvad der betyder noget for vores branche, siger ATL-formanden.

Samstemmende opfordrer de to repræsentanter for DI og ATL til et bedre samarbejde mellem regering og erhvervsliv.

Jeg håber, at de kommer i arbejdstøjet nu – der er nok at tage fat i, siger Henrik Tofteng,

mens Karsten Lauritzen håber på, at regeringspartierne nu vil leve op til deres løfter om at ville gøre noget for transportbranchen:

Nu skal det vise sig, om de mener det alvorligt. Vejgodstransporten er et erhverv, der har været underprioriteret i forhold til, hvad man leverer til samfundet og i form af arbejdspladser. Danmark kunne jo ikke hænge sammen, hvis der ikke var transportvirksomheder til at bringe varer frem og tilbage mellem landsdelene, siger DI Transport-direktøren.

Relateret indhold