03.07.24 ATL Nyheder

Tvist om leasingkontrakter i førerhusene afgøres efter ferien

Først i slutningen af august forventes endeligt svar på, om Færdselsstyrelsen har overimplementeret et EU-direktiv, der gør, at danske chauffører risikerer bøder, hvis de glemmer leasingkontrakt og ansættelsesbevis.

Færdselsstyrelsen og Transportministeriet tager sommeren i brug for at komme helt til bunds i, om Danmark har implementeret EU’s regler for udlejningskøretøjer korrekt.

Det fremgår af en mail til ATL og DI Transport fra Færdselsstyrelsen, der oprindeligt havde forventet at kunne komme med en afgørelse inden sommerferien. I mailen fremgår det desuden, at myndighederne nu er bevidste om, at EU-direktivet er blevet implementeret forskelligt i Danmarks nabolande.

- Mange af vores medlemmer venter utålmodigt på en afgørelse, da den nuværende fortolkning af leasingreglerne er en ekstra byrde for virksomhederne og er med til at skabe usikkerhed og forvirring på vejene, siger branchedirektør i ATL, Lars William Wesch.

- Men når det er sagt, er det trods alt positivt, at styrelsen og ministeriet vil se grundigt på sagen en ekstra gang.

Politiet orienteres

Sagen startede, da Færdselsstyrelsen tilbage i marts udgav en ny vejledning for leasingkøretøjer. Her blev der som noget nyt stillet krav om, at lastbilchauffører medbringer leasingkontrakt og ansættelsesbevis under kørslen.

Det skulle forhindre, at virksomheder omgår cabotagereglerne ved at leje billige køretøjer i udlandet for at bruge dem til national kørsel.

Men ifølge ATL og DI Transport, der løbende har været i kontakt med Færdselsstyrelsen, er kravet om leasingkontrakt og ansættelsesbevis både en klar overimplementering af EU’s regler og samtidig et helt unødvendigt skridt. Alle relevante oplysninger fremgår nemlig af motorregistret, når et leasingkøretøj omregistreres til danske nummerplader.

Gennem forløbet har ATL og DI Transport også opfordret myndighederne til at indføre en bødefri periode, indtil fortolkningen af reglerne ligger fast. Dette tager Færdselsstyrelsen dog ikke klar stilling til.

I stedet understreges det, at de nuværende regler fortsat gælder, men at politiet vil blive informeret om den videre granskning af implementeringen.  

Relateret indhold