09.04.25 ATL Nyheder

570 millioner til grøn omstilling af vejgodstransporten

Partierne bag Grøn Fond har besluttet at udmønte over 400 mio. kroner til indkøb af nulemissionslastbiler og drivmiddelinfrastruktur samt 145 millioner kroner til at effektivisere kørslen med konventionelle lastbiler. Pulje åbner til efteråret.

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at fremrykke et stort millionbeløb for at sikre, at den grønne omstilling af vejgodstransporten ikke går i tomgang.

Sidste år fik branchen 75 millioner kroner, der blev søgt om inden for få minutter. Derfor bliver hovedparten af den resterende pulje nu fremrykket, så der udmøntes 425 millioner kroner til to puljer til nulemissionslastbiler og -drivmiddelinfrastruktur i 2025 og 2026. 

Fremrykningen glæder Hakon Iversen, der er branchedirektør i DI Transport.

- Ellastbiler er to til tre gange dyrere end dieseldrevne lastbiler, og det en stor udfordring for mange vognmænd at begynde at elektrificere flåden, da omkostningen simpelthen er for høj. Derfor er det meget positivt, at der med puljen i år afsættes meget betydelige midler, som kan blive en katalysator for, at flere vognmænd investerer i el-lastbiler og opladning. Det gavner både vognmændene og den grønne omstilling i den tunge transport, siger Hakon Iversen.

Grøn leasing nu mulig

Puljen åbner for ansøgninger i efteråret 2025. Samtidig har parterne bag aftalen besluttet, at hver virksomhed maksimalt kan tildeles 4 millioner kroner af puljen. Transportvirksomheder, der ønsker at lease en nulemissionslastbil, får også mulighed for at søge om tilskud til egne leasingudgifter.

Med aftalen indføres også en række tiltag, der skal effektivisere branchen. Blandt andet får forskellige typer lastbiler lov at medbringe større mængder gods, så der er behov for færre ture. Det skal effektivisere driften og sænke udledningen af CO2.

Bred aftale

Midlerne kommer fra Deludmøntning af Grøn Fond, hvor der i alt er afsat 700 millioner kroner til grøn omstilling og effektiviseringer af vejtransporten fra 2024-2029. Vejdirektoratet skal administrere puljerne, der uddeles efter først til mølle-princippet. Bag aftalen står

Venstre, Socialdemokratiet, Moderaterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten.

Fakta om aftalen

Grøn omstilling i 2025 og 2026

  • Der er afsat i alt 425 millioner kroner til to puljer til virksomheders indkøb af nulemissionslastbiler og drivmiddelinfrastruktur på depoter samt tilskud til destinationsladning i form af nettilslutning.
  • Udover køb af en nulemissionslastbil, er der mulighed for leasing af en nyindkøbt nulemissionslastbil ved at virksomheden søger tilskud til sine øgede leasingudgifter.
  • Det er muligt at søge om tilskud til projekter, der omhandler både indkøb eller leasing af nye nulemissionslastbiler og investering i depotladning eller -tankning. 
  • Puljerne er på henholdsvis 323 millioner kroner i 2025 og 102 millioner kroner i 2026. 

Effektiviseringstiltag fra 2026 og frem

  • Forøgelse af den maksimalt tilladte totalvægt for 2- og 3-akslede lastbiler til hhv. 20 og 28 ton, uanset lastbilernes fremdriftsteknologi. 
  • Forøgelse af den maksimalt tilladte totalvægt for visse 5-akslede lastbiler fra 40 til 41 ton.
  • Forøgelse af den maksimalt tilladte totalvægt for modulvogntog (EMS1) og dobbelttrailervogntog (EMS2) til hhv. 64 ton og 74 ton.
  • Understøttelse af forsøgs- og virksomhedsordningen for dobbelttrailere (EMS2).
  • Udgifter til varigt vejslid fra 2030 og frem som følge af ovenstående effektiviseringstiltag og forøgelse af den maksimalt tilladte totalvægt for visse 7-akslede vogntog til 58 ton.

Som følge af den øgede vægt for visse 7-akslede vogntog og øget tilladt højde for lastbiler, afsættes der en ramme til undersøgelser af udvalgte broers bærevne og/eller højde i samarbejde med branchen og relevante kommuner.  

Relateret indhold