Bilbranchen Analyser

Markedsoverblik – Konsekvenser af COVID-19

COVID-19 har påvirket antallet af nye personbiler indregistreret i marts. Premium-mærker og bilmærker med mange forudbestillinger af el- og plug-in hybridbiler øger deres markedsandele betragteligt, imens de øvrige mærker får skåret halvdelen af salget. Leasingandelen på privatmarkedet sætter samtidig ny rekord for en marts måned.

I alt blev der indregistreret lidt over 15.000 nye personbiler i marts i år. Det er 42 pct. færre end marts måned sidste år, hvor bilsalget til gengæld var ekstraordinært højt på grund af udsigten til prisstigninger i april 2019.

Dog har premium-bilmærkerne formået at øge deres markedsandele. Audi, BMW, Mercedes, Volvo og Tesla (hvis man tæller sidstnævnte med) øger deres samlede markedsandel fra 14 pct. i marts sidste år til 24 pct. i marts i år. Samtidig mere end tredobler Audi, BMW, Mercedes og Volvo samlet set antallet af nye el- og plug-in hybridbiler, imens Tesla opnår lidt mere end en fordobling.

I alt blev der indregistreret 3.600 nye personbiler fra disse fem premium-bilmærker i marts i år. Det er præcis samme antal som i marts sidste år. Imens oplevede de øvrige bilmærker, med typisk kortere leveringstider, en halvering i antallet af nyregistreringer i perioden.

I øjeblikket afspejler indregistreringerne ikke aktiviteten hos forhandlerne på grund af perioden, der går fra bilen bestilles til den indregistreres og leveres til kunden. Eksempelvis indregistreres der kvartalsvist et stort antal nye Tesla Model 3, efterhånden som disse bestillinger effektueres. Derfor stiger andelen af el- og pluginhybridbiler også væsentligt. I marts måned var 12 pct. af alle nyregistreringer enten en ren el- eller plug-in hybridbil. Det er en ny rekord – også målt på antal.

Kun tre bilmærker oplevede fremgang i antallet af nyregistreringer i marts måned i år:

  • Mitsubishi første an med en vækst på 178 pct. i forhold til samme måned sidste år. Plug-in hybridmodellen Outlander udgjorde mere end 96 pct. af bilmærkets indregistreringer i marts. Samlet set kom Mitsubishi med i månedens top 20 med 236 nyregistreringer.
  • Tesla oplevede en vækst på 134 pct. i forhold til samme måned sidste år. Model 3 udgjorde 97 pct. af bilmærkets indregistreringer i marts. Samlet set kom Tesla med i månedens top 10 med 750 nyregistreringer.
  • Mercedes øgede ligeledes antallet af nyregistreringer i forhold til samme måned sidste år. Bilmærkets fremgang var spredt ud på flere bilmodeller og udgjorde samlet set tre pct. Der blev indregistreret 952 nye Mercedes personbiler i marts, hvilket rakte til en sjetteplads.

Endelig valgte næsten hver fjerde private kunde, som fik indregistreret en ny personbil i marts, at lease den. Det er en ny rekord for en marts måned.

Du kan læse mere om geografiske forskelle og forskydningerne i salgskanalerne mv. i Bilbranchens Markedsoverblik via linket her på siden.

Foto: Colourbox
Frederik Funder
Skrevet af:

Frederik Funder

Relateret indhold