Bilbranchen Analyser

Markedsoverblik juli: Rejselyst giver et dyk i bilsalget

I alt blev der indregistreret 13.402 nye personbiler i juli 2021. Det er et fald på 29,3 pct. i forhold til juli 2020, der dengang var ekstraordinært højt, som følge af et opsparet købsbehov under nedlukningen i foråret, og coronarestiktioner gjorde det vanskeligt at rejse, hvorfor flere potentielle bilkunder end normalt blev i Danmark.

Bilsalget tog et dyk
Andelen af nye el- og pluginhybridbiler er dog fortsat stærkt stigende, i takt med teknologien forbedres, udbuddet vokser og bilafgifterne ændres til fordel for disse. Salget af de opladelige biler kunne have mere fart på, men bl.a. chip-mangel forhaler leverancerne på nye teknologier, som især findes i de opladelige biler.

Bilsalget faldt mest i Region Midtjylland (ca. 43 pct.) og mindst i Region Sjælland (ca. 22 pct.). I årets første syv måneder er indregistreringerne steget 2,4 pct. på landsplan i forhold til samme periode sidste år.

Bilsalg til private kunder hang mest i bremsen
I juli blev der indregistreret 35,4 pct. færre nye biler til private bilkunder og 17,9 pct. færre til erhvervskunder i forhold til juli 2020. Dog steg privatsegmentet også markant (24,3 pct.) i juli sidste år i forhold til juli 2019.

Der blev kun indregistreret 1.807 nye personbiler til private kunder på leasingkontrakt, hvilket er 42 pct. færre end juli sidste år. Det skyldes bl.a., at der er færre eksisterende privatleasingtagere på markedet, hvis kontrakt udløber nu i forhold til samme måned sidste år.

For tre år siden, (typisk tidsramme for en privatleasingkontrakt) blev der tegnet relativt få privatleasingaftaler - som følge af nye lovkrav om genberegning af afgiftspligtig værdi efter fire måneder. De nye regler skulle mindske fordelen ved at lade flåderabatter indregne i den afgiftspligtige værdi ved indregistrering af nye køretøjer, og satte en dæmper på udbuddet i helt ét år.

Tilgengæld er antallet af nye el- og pluginhybridbiler, som leases af private kunder hastigt stigende. I juli blev 385 nye el- og pluginhybridbiler leaset privat. Dermed var 21,3 pct. af nye privatleasingaftaler i juli en el- eller pluginhybridbil. Det er en femdobling i forhold til juli 2020.

Tre ud af ti nye biler er opladelige
Der blev i juli indregistreret 4.293 nye el- og pluginhybridbiler. Det svarer altså til 32 pct. af alle nye personbiler indregistreret i juli. I juli måned sidste år var de opladelige bilers markedsandel kun 16 pct., hvilket dengang var ny rekord.

Flest SUV'er er opladelige
SUV'er i mellemklassen (Ford Kuga, Nissan Qashqai, Volkswagen ID.4 mv.) udgør 19,4 pct. af nyregistreringerne i juli, og er dermed det største segment. Segmentet "Lille" (Citroën C3, Toyota Yaris, Volkswagen Polo) er med 17 pct. af markedet det næststørste.

Næsten to ud af tre biler i mellemklasse SUV-segmentet var i juli enten en ren elbil eller en pluginhybridbil. I samme måned var det kun én ud af tyve nye biler i segmentet "Lille", som var en opladelige bilmodel.

62 pct. af alle nye Audi'er i juli var opladelige
Volkswagen havde den højeste markedsandel på 10,6 pct. af alle nyregistrerede personbiler.

I top 5 over de bedst sælgende bilmærker havde fire bilmærker en andel af el- og pluginhybridbiler på mere end en tredjedel.

To bilmærker rundede 500 nye el- og pluginhybridbiler i juli. Audis andel af opladelige biler var 62 pct., imens Volkswagens var 35 pct.

Kilde: Bilbranchens Markedsoverblik er lavet på baggrund af tal fra Bilstatistik.dk.

Foto: Colourbox

Ændringer i bilafgifter

I den nye lov om bilafgifter er der indført en CO2-ejerafgift, som gælder person- og varebiler registreret første gang den 1. juli 2021. Samlet set stiger satserne for vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift årligt til og med 2026 (hvor de vil være steget 36,9 pct. i forhold til 2021). Derudover træder nye ændringer af firmabilbeskatningen ligeledes i kraft pr. 1. juli 2021, som skal fremme en højere andel af miljø- og klimavenlige biler.

Kenneth L. Hjorth-Hansen

Kenneth L. Hjorth-Hansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3302
  • Mobil +45 4141 7791
  • E-mail klhh@di.dk

Relateret indhold