Colourbox
10.10.19 Bilbranchen Nyheder

Det er vildledende, hvis tidsbegrænsede rabatter løbende bliver forlænget

En virksomhed markedsførte produkter med tidsbegrænsede rabatter, men da rabatperioden løbende blev forlænget, vurderede Forbrugerombudsmanden, at markedsføringen var vildledende. Virksomheden betalte efter en politianmeldelse en bøde på 80.000 kr.

På sin hjemmeside markedsførte virksomheden sig med tidsbegrænsede rabatter for hele selskabets varesortiment, der udløb efter kort tid. Rabatperioden blev dog hele tiden forlænget, og derfor vurderede Forbrugerombudsmanden, at rabatpriserne reelt ikke var tidsbegrænsede, men udtryk for normalpriser. Den ulovlige markedsføring fandt sted fra november 2016 til februar 2017.

Prisoplysninger er en af de væsentligste oplysninger, som en forbruger skal have for at kunne træffe en informeret beslutning om, hvorvidt vedkommende vil foretage et køb. Hvis et produkt bliver markedsført med prismæssige fordele, skal besparelsen derfor være reel og retvisende.

Når man stiller køberne i udsigt, at de opnår en rabat ved at købe en vare inden for et bestemt tidsrum, så skal det være en reel rabat. Det er det ikke, hvis rabatperioden blev ved med at blive forlænget, så der reelt er tale om normalpriser. En sådan markedsføring er i strid med markedsføringsloven.

Efter markedsføringsloven må erhvervsdrivende ikke anvende vildledende oplysninger, hvis de er egnet til at påvirke forbrugernes købsbeslutning. Vildledning kan relatere sig til prisen, den måde, prisen beregnes på, eller en særlig prismæssig fordel. Det er vildledende handelspraksis, hvis det i modstrid med sandheden angives, at et produkt kun vil være tilgængeligt i meget begrænset tid, eller at det kun vil være tilgængeligt på visse betingelser i meget begrænset tid, for at fremkalde en umiddelbar afgørelse og fratage forbrugerne tilstrækkelig mulighed for eller tid til at træffe en informeret beslutning.

Karoline H. Thomsen

Karoline H. Thomsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3567
  • Mobil +45 2949 4413
  • E-mail kart@di.dk

Relateret indhold