Colourbox
20.02.20 Bilbranchen Nyheder

Manglende låneomkostninger udløste politianmeldelse

Forbrugerombudsmanden har anmeldt en virksomhed til politiet for at have markedsført ydelsen ved finansieret køb af pc’er uden at vise låneomkostningerne klart og på en fremtrædende måde.

Virksomheden havde i fire avisannoncer markedsført ydelsen ved finansiering af pc’er uden at vise de øvrige låneomkostninger klart og på en fremtrædende måde. Det er en overtrædelse af markedsføringsloven, og derfor har Forbrugerombudsmanden politianmeldt virksomheden.

Virksomheden reklamerede i fire annoncer for den månedlige ydelse ved køb af en pc finansieret via Santander Consumer Bank, men de øvrige låneomkostninger var kun vist med meget små typer nederst i annoncen. Desuden var låneomkostningerne sammenblandet med andre vilkår for tilbuddet.

Efter markedsføringsloven har virksomheder, der reklamerer med den månedlige ydelse for finansieret køb af en vare, pligt til at vise alle låneomkostningerne på en klar, kort og fremtrædende måde i annoncen. Låneomkostningerne er f.eks. de årlige omkostninger i procent og det samlede beløb, der skal betales tilbage.

Da låneomkostningerne ikke var vist klart og på en fremtrædende måde i de fire annoncer, er det Forbrugerombudsmandens vurdering, at markedsføringsloven var overtrådt.

Det koster penge at låne penge, og det skal stå helt klart for forbrugerne, straks de ser en annonce for et attraktivt produkt med et finansieringstilbud. Det er formålet med markedsføringslovens oplysningskrav. Det er vigtigt for forbrugerne, at virksomhederne overholder kravet om at vise alle omkostninger ved et lån klart og fremtrædende. Der må ikke være risiko for, at forbrugere, som læser annoncerne, helt overser udgifterne ved at finansiere købet af en vare. Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen

I markedsføringslovens § 18 står, at enhver markedsføring af kreditaftaler, der angiver talstørrelser vedrørende omkostninger ved forbrugerkredit, skal indeholde bestemte standardoplysninger – f.eks. ÅOP og det samlede beløb, der skal betales tilbage - og oplysningerne skal gives klart, kort og på en fremtrædende måde ved hjælp af et repræsentativt eksempel.

Karoline H. Thomsen

Karoline H. Thomsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3567
  • Mobil +45 2949 4413
  • E-mail kart@di.dk