Fotokredit: Colourbox
06.05.20 Bilbranchen Nyheder

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt fibernetudbyder for spam

Flere kommuner har i samarbejde med fibernetudbyderen sendt udvalgte borgere breve i e-Boks med opfordring til at overveje fibernettilslutning.

Tre kommuner har via e-Boks sendt breve ud til en række borgere og opfordret dem til at overveje at bestille fibernet fra en bestemt udbyder. Udsendelsen er sket i samarbejde med fibernetudbyderen. Derfor har Forbrugerombudsmanden politianmeldt fibernetudbyderen for at overtræde spamforbuddet i markedsføringsloven. Fibernetudbyderen har accepteret at betale en bøde på 964.600 kr. for henvendelserne.

Mindst 9.646 borgere har modtaget sådan en opfordring fra kommunerne i deres e-Boks.I brevene fra kommunerne stod der bl.a.

”Dette brev er en servicemeddelelse fra xx Kommune med en opfordring til at støtte etableringen af højhastighedsinternet i og omkring xx område… Derfor er det vigtigt, at du som borger tager stilling til om du/i ønsker at fremtidssikre dit område…”

Det er Forbrugerombudsmandens vurdering, at kommunerne sendte brevene på fibernetudbyderens opfordring og i samarbejde med udbyderen, som derfor har overtrådt spamforbuddet. Udbyderen sendte forslag til teksten til kommunerne, kom derefter med flere tekstforslag og bad om at se brevene inden afsendelsen. Udbyderen sendte desuden adresselister med modtagere til kommunerne.

Spamforbuddet i § 10, stk. 1, i markedsføringsloven forbyder erhvervsdrivende at rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, f.eks. e-Boks, med markedsføring for øje, med mindre modtageren har givet samtykke til det. I denne sag henviser Forbrugerombudsmanden desuden til, at en virksomhed kan være ansvarlig for overtrædelse af spamforbuddet, hvis virksomheden benytter en ikke-erhvervsdrivende til at sende henvendelser, som virksomheden ikke selv kan sende. Spamforbuddet kan således ikke omgås ved få kommunerne til at skrive til borgerne via e-Boks.

Bødeniveau ved spam
Udmålingen af bøder for spam følger en beregningsmodel, der fremgår af forarbejderne til markedsføringsloven. Op til 100 spammails udløser en minimumsbøde på 10.000 kr. For over 100 spammails stiger bøden med 100 kr. for hver mail. Derfor vil 60 spammails udløse en bøde på 10.000 kr. og 140 spammails en bøde på 14.000 kr. Udgangspunktet vil dog kunne fraviges i op- og nedadgående retning, hvis der foreligger skærpende eller formildende omstændigheder. Forbrugerombudsmanden har ikke fundet, at der i sagen var skærpende eller formildende omstændigheder. Forbrugerombudsmanden har derfor indstillet en bøde til anklagemyndigheden svarende til 100 kr. pr brev i e-Boks.

Karoline H. Thomsen

Karoline H. Thomsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3567
  • Mobil +45 2949 4413
  • E-mail kart@di.dk

Relateret indhold