Fotokredit: Getty Images
19.05.20 Bilbranchen Nyheder

Udenlandske chauffører kan igen få prøvemærker til eksport

Bilbranchen har presset på hos Motorstyrelsen for en midlertidig løsning. Særligt lastbiler solgt til eksport var udfordret.

I midten af marts lukkede Motorstyrelsen sine fire motorekspeditioner midlertidigt for at begrænse smitte med coronavirus, og det er endnu uvist, hvornår ekspeditionerne åbner igen.

Motorekspeditionerne håndterer nu alle henvendelser digitalt. Det har betydet, at eksportører af køretøjer ikke har haft mulighed for at benytte udenlandske chauffører til at transportere eksporterede køretøjer ud af Danmark. Motorstyrelsens digitale løsninger kræver nemlig, at chaufføren har et dansk CPR-nummer.

Siden motorekspeditionerne lukkede, er eksporterede køretøjer derfor blevet fragtet ud af landet på vogntog, trailer eller af en chauffør med dansk CPR-nummer. Dette volder imidlertid problemer for de store køretøjer og derfor har Motorstyrelsen nu etableret en midlertidig løsning, så eksportører igen har mulighed for at benytte udenlandske chauffører.

Læs nedenfor, hvordan du bestiller prøvemærker til udenlandske chauffører.

Sådan bestiller du prøvemærker til eksport
Du har nu mulighed for at bestille prøvemærker til udenlandske chauffører. Du bestiller prøvemærkerne  i  Motorregisteret med dit eget CVR-nr. ved at følge vejledningen nedenfor.

 1.  Vælg først Plader, derefter Bestil specialplade  og så  Bestil prøvemærke.
 2. Fremsøg køretøjet og lås det op med koderne fra registreringsattesten.
 3. Oplys begrundelse og ønsket gyldighedsperiode for prøvemærkerne.
 4.  Ved Levering   markeres punktet: Afhent. Skriv din mailadresse. Du skal ikke udfylde de øvrige linjer.
 5. Godkend bestilling.

Efter bestillingen skal du informere Motorstyrelsen om, hvilken chauffør, der skal føre køretøjet. Det gør du ved at følge nedenstående:

 1. Kontakt os via kontaktformularen på skat.dk.
 2. Vælg først Bil og Motor,  derefter Import og Eksport   og så  Prøvemærker.
 3. Ændr overskriften til: Prøvemærker eksport.
 4. Vedhæft dokumentation i form af billedID (pas eller kørekort) på chaufføren, oplys adresse samt fødselsdato på chaufføren og stelnummer eller prøvemærkenummer. Har chaufføren et AKR-nummer, skal du også oplyse dette.

Når Motorstyrelsen har modtaget din henvendelse,  opretter Motorstyrelsen en manuel tilladelse, som Motorstyrelsen sender retur som PDF-fil via kontaktformularen.

Motorstyrelsen svarer hurtigst muligt og senest samme dag, hvis henvendelse modtages senest kl. 14:00.

Når der er modtaget svar Motorstyrelsen printes tilladelsen og udleveres til chaufføren, som medbringer tilladelsen til en synshal. Synshallen kan herefter udskrive prøvemærket til chaufføren. Denne service er gratis. Der betales for selve prøvemærket, når det bestilles i Motorregistret.

Karoline H. Thomsen

Karoline H. Thomsen

Seniorchefkonsulent

 • Direkte +45 3377 3567
 • Mobil +45 2949 4413
 • E-mail kart@di.dk

Relateret indhold