Fotokredit: Colourbox

11.09.20 Bilbranchen Nyheder

Brugsanvisninger og manualer

Der skal følge en brugsanvisning eller manual med varen, hvis det er nødvendigt. En forbruger har krav på at få de nødvendige oplysninger om f.eks. brug og vedligehold.

Det kan f.eks. være en vejledning i, hvordan et køretøj vedligeholdes eller en brugsanvisning til et navigationssystem. Det kan også være oplysning om, hvilken olietype, der skal påfyldes eller hvilket dæktryk, som anbefales.

Brugsanvisningen skal have et omfang, der gør det muligt for en almindelig forbruger at bruge og udnytte varen. Det kan være alt fra et lille vaskesymbol til en hel håndbog. Brugsanvisningen skal følge med, når forbrugeren køber varen.

Brugsanvisning ikke altid nødvendig
En brugsanvisning er langt fra altid nødvendig. Sælges der f.eks. en lyserød t-shirt af bomuld, der kan vaskes ligesom andet kulørt bomuld, er en vaskeanvisning ikke nødvendig. Skal den derimod behandles anderledes end forventet; tåler den eksempelvis kun 20 grader, eller skal den vaskes separat, skal der følge en vaskeanvisning med varen.

Nem at forstå
En skriftlig brugsanvisning skal være skrevet på et sprog, som man forventes at kunne forstå. Man kan dog godt inden købet aftale med køber, at der ikke følger en manual med, eller at den er skrevet på f.eks. engelsk. Det skal dog være udtrykkeligt aftalt inden købet, og sælger skal bevise, at køber har accepteret den manglende eller udenlandske brugsanvisning. Det kan også være i orden, at sælger henviser til en hjemmeside, hvor manualen kan downloades.

Har markedsføringen af varen været på dansk, skal manualen også være på dansk, medmindre det klart og tydeligt fremgår af markedsføringen, at manualen er på engelsk.

Hent manualen på nettet
I nogle tilfælde behøver manualen ikke at følge med varen i en papirversion, når den sælges. Det kan være i orden, at sælger henviser til en hjemmeside, hvor køber kan downloade de nødvendige oplysninger. Det vil især gælde, når der sælges software.

Brugsanvisninger og mangler
Det er en mangel, hvis der ikke følger en brugsanvisning med varen, når en brugsanvisning er nødvendig, og når det ikke er aftalt med køberen, at den ikke følger med.

Det er en mangel, hvis køber kommer til at skade varen, fordi der ikke fulgte en brugsanvisning med, fordi der stod noget forkert i brugsanvisningen, eller fordi brugsanvisningen var skrevet på udenlandsk, og køber ikke på forhånd har accepteret det.

Karoline H. Thomsen

Karoline H. Thomsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3567
  • Mobil +45 2949 4413
  • E-mail kart@di.dk

Relateret indhold