Colourbox
26.11.19 Bilbranchen Nyheder

Muligheder i brint til tung transport

Imens en amerikansk virksomhed reklamerede med deres første emissionsfrie leverance af øl med en brintlastbil, mødtes Bilbranchens Lastbilgruppe om emnet brint til tung transport. Mødet gav anledning til gode diskussioner om fremtidens teknologier og den grønne omstilling af tung transport.

Nel Hydrogen A/S producerer brinttankstationer fra deres domicil i Herning. Og opstartsvirksomheden Everfuel A/S er, under ledelse af Jacob Krogsgaard og i samarbejde med Nel Hydrogen A/S, sat i verden til at udbrede brintkøretøjer. Sammen med energiselskaber satser de to virksomheder på, at brint vil være det langsigtede svar på det grønne drivmiddel til tung transport.

Bilbranchens Lastbilgruppe var onsdag den 20. november 2019 på besøg hos Nel Hydrogen A/S, for at høre mere om brintteknologien og hvilken rolle drivmidlet kan have i den grønne omstilling af den tunge transport. På mødet deltog også Everfuel A/S, som i øjeblikket opsøger nye samarbejdspartnere i forsøget på at få skubbet brintkøretøjer ud på det danske marked.

Brintlastbiler på vejene
Et af spørgsmålene som lastbilforhandlerne gentagende gange cirkulerede omkring var, hvorfor vi ikke ser flere brintlastbiler på vejene, når teknologien omkring brinten virker så indlysende? Svaret var primært, at infrastrukturen i Danmark mangler i dag. Og det helt store spørgsmål er, hvem der er investeringsparat til at brede brintinfrastrukturen tilstrækkeligt nok ud til, at brintkøretøjerne bliver relevante som business case?

Et par dage efter mødet i Lastbilgruppen, lancerede det amerikanske selskab Anheuser-Busch nyheden om, at de i delstaten Missouri nu har gennemført selskabets første emissionsfrie leverance af øl – med en brintlastbil. Det amerikanske bryggeriselskab har i samarbejde med amerikanske Nikola Motor Company og kinesiske BYD etableret en rute, hvor en brintlastbil skal køre øllet fra bryggeriet til den lokale grossist, som derfra videredistribuerer øllet med en ellastbil. Ruten bliver således kørt helt uden at udlede emissioner fra lastbilerne.

Historien fra USA viser, at brintteknologien er klar til den tunge transport, og sammen med andre teknologier kan brintteknologien rumme mange spændende muligheder på vejen mod et fossilfrit samfund i 2050.

Se billeder fra Lastbilgruppens møde hos Nel Hydrogen A/S

LinkedIn

Du kan læse mere om Anheuser-Busch og deres nye brintlastbil

Anheuser-Busch
Kenneth L. Hjorth-Hansen

Kenneth L. Hjorth-Hansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3302
  • Mobil +45 4141 7791
  • E-mail klhh@di.dk