14.09.22 Bilbranchen Nyheder

Regeringen foreslår loft over energiregningerne denne vinter

Det skal være muligt at indefryse betalingen af ekstraregningen for el, gas og fjernvarme denne vinter til et senere tidspunkt. DI og Bilbranchen ser positivt på forslaget.

Regeringen foreslår at lægge et loft over danskernes og små og mellemstore virksomheders energiregninger denne vinter.

Det siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i dag i Statsministeriet om de stigende priser på energi.

”Vi kan ikke bare se på, at der vil være danskere denne vinter, der ikke kan betale for deres strøm og deres varme”, siger Mette Frederiksen.

Hvis priserne stiger til over niveauet fra sidste efterår, skal man kunne vælge at vente med at betale selve stigningen til et senere tidspunkt. Regeringen lægger desuden op til at indføre en afdragsordning, så man kan dele betalingerne op over eksempelvis fem år. Regeringen arbejder på at etablere en ordning, der også omfatter små og mellemstore virksomheder.

DI var for nyligt ude at efterspørge en ordning som den regeringen nu har præsenteret. Derfor tager DI umiddelbart godt imod regeringens udspil, men understreger, at det ikke må forværre udviklingen i inflationen:

”Dansk erhvervsliv står til at få en kæmpe ekstraregning i 2022 på 50 mia. kr., som alene skyldes de høje energipriser. Derfor har vi kaldt på politisk handling i form af en energipakke, fordi der er virksomheder i Danmark, som er truet af produktionsstop eller noget, der er langt værre. Det er vigtigt, at nye initiativer ikke puster til inflationen, så økonomien løber løbsk”, siger politisk direktør i DI, Emil Fannikke Kiær.

Også Bilbranchen ser positivt på dagens udspil fra regeringen:

”Bilbranchen er blandt de brancher i DI, hvor medlemmerne ser ud til at blive hårdt ramt af den forestående energikrise. Ikke mindst vores medlemmer med lakererier ser ind i en meget udfordrende situation. I Bilbranchen har vi derfor bakket op om DI’s arbejde for den pakke, regeringen i dag har lagt frem”, siger branchedirektør for Bilbranchen, Thomas Møller Sørensen.

Regeringen vil i alt afsætte 45 milliarder kroner til ordningen, som kræver hastelovgivning i Folketinget, før det kan gennemføres.

Prisloft over energi

Regeringen lægger op til at sætte et midlertidigt loft over, hvor høj prisen kan blive på el, gas- og fjernvarme denne vinter.

Regeringen foreslår, at prislofterne bliver:

  • Gas til 15,45 kr. pr. m3
  • Varmepumper og elpaneler til 1,87 kr. pr. kWh
  • Fjernvarme til 1,44 kr. pr. kWh
  • El (belysning mv.) til 2,99 kr. pr. kWh

Det foreslås, at husholdningerne får mulighed for at afdrage lånet til energiselskabet over 5 år, og at lånet tilbydes til en »lav rente« på omkring plus/minus 2 procent.

Regeringen foreslår, at staten garanterer husholdningernes indefrosne gæld til energiselskaberne.

Kilde: Finansministeriet

Claus Dahlbom Hansen

Claus Dahlbom Hansen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3334
  • Mobil +45 2051 3733
  • E-mail cldh@di.dk

Relateret indhold