DI Bilbranchen
29.05.24 DI Bilbranchen Nyheder

"Nu skal vi også have gang i salget af grønne lastbiler"

Aftalepartierne bag Grøn Fond har besluttet at udmønte 75 millioner kroner til indkøb af el- og brintlastbiler og etablering af hjemmeladere hos vognmandsforretningerne.

Et bredt flertal af Folketingets partier har besluttet, at vognmændene fra sensommeren kan søge om støtte til indkøb af grønne lastbiler og etablering af depotladestandere eller -brinttankstationer.

Det er Venstre, Socialdemokratiet, Moderaterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten, der står bag aftalen, hvor 75 millioner kroner afsættes til støtteordningen.

Midlerne kommer fra Grøn Fond, hvor der i alt er afsat 750 millioner kroner til grønne tiltag og effektiviseringer af vejtransporten fra 2024-2030. Derudover er der afsat 50 mio. kr. varigt fra 2030 og frem, ligesom der er afsat 160 mio. kr. i alt til lastbiler, der kan køre på biogas fra 2025 og frem til og med 2030. 

Aftalen tages godt imod af DI Bilbranchen, der håber, at midlerne kan skubbe en positiv udvikling i gang inden for salget af grønne lastbiler:

- Det er skønt, vi nu får en del af pengene fra Grøn Fond ud at arbejde i virkeligheden. Indtil nu har vi i Danmark fået godt gang i den grønne omstilling af personbilerne, nu skal vi også have gang i salget af grønne lastbiler, udtaler DI Bilbranchens direktør, Thomas Møller Sørensen og fortsætter:

- Det afsatte beløb kunne man altid ønske sig større, men det vigtigste er, der nu kommer støtte. Vi ved fra andre lande i Europa, at opstarten er sværest, hvorfor støtte er så vigtig. Et større antal el- og brintlastbiler på vejene vil forhåbentlig inspirere flere vognmænd til tilsvarende investeringer.

Det er Vejdirektoratet, der administrerer puljen på 75 millioner kroner. Ansøgningsperioden forventes at løbe fra den 15. august til den 15. november 2024, hvor midlerne uddeles efter først til mølle-princippet. Én virksomhed kan maksimalt tildeles 5 procent af puljen. 

Bekendtgørelsen forventes at blive sendt i offentlig høring den 31. maj 2024.

Thomas Møller Sørensen

Thomas Møller Sørensen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3383
  • Mobil +45 2684 3014
  • E-mail tms@di.dk

Relateret indhold