Udstøbning af beton

De bedste resultater opnås ved at følge reglerne for udstøbning af beton. Det er derfor vigtigt, at du er velforberedt på opgaven og har sikret, at de nødvendige redskaber samt mandskab er til rådighed.

Beton vil ved modtagelsen have en konsistens svarende til det, der er aftalt med leverandøren. Betonen vil dog forholdsvis hurtigt efter modtagelsen begynde at stivne.

Det er derfor vigtigt, at man placerer betonmængden, direkte der hvor den skal bruges. På den måde undgås unødig flytning af betonen.

Hvis betonen skal flyttes vandret, bør der anvendes en skovl eller en rive. For at udgå separation er det vigtigt at bruge ”strømpe”/rør, hvis betonen skal falde mere end 1,5 m.

Ved udstøbning af vægge bør betonen placeres og vibreres i lag fra en stabil arbejdsplatform.

Vær opmærksom på, at beton hærder meget langsommere, når det er koldt, og at frisk beton ikke kan tåle frost. Anvendelse af varm beton kan hjælpe hærdeprocessen i gang og sørg for at holde på varmen lige efter udstøbning.

Ved støbning af beton i varmt vejr skal man være ekstra opmærksom på udtørringsbeskyttelse. Det er derfor vigtigt at beskytte betonen mod direkte sollys og kraftig vind. Man skal desuden være opmærksom på, at betonen bliver varmere under transport.

Når betonen komprimeres, omsluttes armeringen, og formen udfyldes helt

Ved komprimering af beton er det vigtigt, at man anvender en stavvibrator med den rette diameter og frekvens. Det er derudover en god idé at have en stavvibrator i reserve, hvis der skulle opstå uheld undervejs i processen.

Når man komprimerer skal man være opmærksom på at undgå kontakt med armering og form, og når et nyt lag vibreres, bør stavvibratoren gå ned i det forrige lag for at sikre god sammenhæng.

God komprimering af beton er vigtig for holdbarheden og udseendet af det færdige produkt.

Publikationer