Foto: Torben Eskerod

19.08.21 Betonelement-Foreningen Nyheder

Arkitekt og betonleverandør nørdede betonelementer

For Johansen Skovsted Arkitekter har CODAN Medical været noget helt særligt. Både fordi projektet var arkitektens allerførste med betonelementer, men også fordi bygningen i Køge gik hen og vandt selveste Betonelement Prisen 2021.

– Det er en fantastisk pris at få, og det betyder virkeligt noget for os at få anerkendelse for at dykke ned i materialet. Vi har nørdet meget med betonelementerne, også i samarbejde med Ambercon, betonproducenten.

Sådan lød det fra de to partnere i Johansen Skovsted Arkitekter, Sebastian Skovsted og Søren Johansen, i takketalen til prisfesten den 22. juni, hvor de fik overrakt Utzon-statuetten og Betonelement Prisen 2021 for deres arbejde med betonelementer på CODAN Medical.

De startede processen tidligt. Arkitekterne fandt nemlig ud af, at der var ventelister hos betonelementfabrikkerne i perioden med projekteringsforløb, og det gav behov for at booke en plads i produktionen. Johansen Skovsted Arkitekter indgik hurtigt en aftale med Ambercon, og allerede før byggeriet var færdigdefineret besøgte Søren Johansen og Sebastian Skovsted fabrikken i Støvring.

Samarbejde med udførende

– Det er langt fra altid, at man får lov at komme ind så tidligt i processen, men det gjorde vi på CODAN-projektet, og det er vi meget taknemlige for. Vores tegnestue er glad for at samarbejde tæt med de udførende, siger Søren Johansen og forklarer, at han og Sebastian Skovsted besøgte en række forskellige

producenter for at se, hvad de kunne tilbyde af tekniske løsninger.

– Vi valgte Ambercon, fordi det betyder noget for os, hvordan produktionsfaciliteterne og formbordet ser ud. Vi vil gerne se vores formgivning blive raffineret på en god måde i den metode, det bliver fremstillet på, fortæller han.

Eksempelvis var arkitekterne glade for, at Ambercon ikke fandt det nødvendigt

at ligge fas på elementerne for, at de kunne komme ud af formen, og ligeledes at betonleverandøren var

åben for at lave en ret vinkel på hele siden, så den kunne komme ud af formen uden at skulle have en 45 graders kantliste.

– Sådan nogle detaljer har været interessante for os i screeningen af, hvilken betonproducent vi skulle gå videre med, påpeger Søren Johansen.

Læs hele artiklen i Magasinet Beton 3-2021

Relateret indhold