Foto: Hans Bruun Nissen

15.09.21 Betonelement-Foreningen Nyheder

Den rene betonfacade

Efter mange år i skammekrogen er den rene betonfacade på vej tilbage i arkitekturen, både i form af den rå og grå beton, men også i fint nuancerede overflader, der er muliggjort af ny udvikling i teknologien.

Det var den franske arkitekt Le Corbusier, der i forbindelse med boligbyggeriet Unité d'habitation i Marseille fra 1952 opfandt begrebet ”béton brut” – byggerier hvor den rå beton får lov at stå frem i facaderne. Den brutalistiske arkitektur
bredte sig i de næste par årtier, og udtrykket blev i nogen grad også overtaget i de elementbaserede byggerier, der var fremherskende i Danmark.

Men ikke alle har gennem tiden været lige begejstret for den nøgne betons udtryk. 1960’ernes og 70’ernes industrielle boligbyggerier i beton og deres manglende popularitet har været med til at give mange en negativ opfattelse af beton, og
”betonbyggeri” og ”betonfacade” bruges sjældent i positiv betydning i den almindelige debat. Langt de fleste byggerier er dog i praksis fortsat betonbyggerier, men oftest pakket ind i skalmure i tegl.

Imidlertid er der tegn på, at betonfacaden er ved at blive taget til nåde igen, formentlig godt hjulpet af nye muligheder og teknologier, der giver mulighed for at arbejde med farver, teksturer, overflader og konstruktioner på en helt anden måde end tidligere.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON 3-2021

Relateret indhold