Foto: Tom Jersø

16.03.22 Betonelement-Foreningen Nyheder

Betonelementer designet til genbrug

Circle House bliver Danmarks første almene boligbyggeri bygget efter cirkulære principper. Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik er betonelementleverandør og har til opgave at sikre, at betonelementerne kan skilles ad og samles igen uden at tabe nævneværdig værdi.

Med 60 boliger bliver Circle House i Lisbjerg ved Aarhus et demonstrationsbyggeri, hvor 90 procent af materialerne kan genbruges. Det betyder, at betonelementerne er designet til genbrug og serieproduktion. Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik (TCT) leverer betonelementer til byggeriet, som lige nu er i projekteringsfase, hvilket for Circle House betyder, at man tester, at byggeriet kan samles og skilles ad igen. Så snart det er gjort, kan virksomheden producere alle elementer til byggeriet.

Vægsko og beslag
- Det hele skal kunne boltes sammen og skilles ad igen, siger Pelle B. Jensen, som er salgschef i TCT, og understreger, at opgaven er udfordrende for ingeniørerne, for det er dem, der skal udregne samlingsdetaljerne. Både hvordan de samles og skilles ad igen.

- Fremfor at anvende korrugeret rør igennem elementerne og samle med u-bøjler som vi normalt gør, samles elementerne med vægsko og beslag. Ankerbolten køres op i vægskoen og skrues sammen med en møtrik, så elementet kan skilles ad igen. De mellemrum, der naturligt opstår mellem elementerne, når de samles på den måde, støbes ud med almindelig beton, siger han.

Hvis byggeriet skal skilles ad, kan betonen i sammenstøbningen fjernes, og elementerne forbliver intakte. Der skal være så lidt som muligt, der obstruerer adskillelsen, og derfor er al elektricitet eksempelvis ført udvendigt, og betonen står rå og umalet.


Læs hele artiklen i Magasinet Beton 2022-1

Relateret indhold