Betonvisionen 2025
I 2003 udgav Dansk Betonråd pjecen ”Betonvision 2025”. Om ganske kort tid skifter kalenderåret til 2025. Derfor er det interessant at tage en pejling på, om ambitionerne er nået.
Teksten er delvist fra Magasinet BETON af Henrik Malmgreen
I 2003 udgav Dansk Betonråd pjecen ”Betonvision 2025”. Rådet var sammensat af repræsentanter fra MT Højgaard, Aalborg Portland, Betonindustriens Fællesråd, Dansk Byggeri, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Teknologisk Institut, Universiteternes Betonforskning, Aalborg Universitet samt Vejdirektoratet. Om ganske kort tid skifter kalenderen fra 2024 til 2025, og derfor er det interessant at tage en pejling på, om ambitionerne er nået.
Pjesen fokuserede på emner som effektivitet, økonomi, æstetik, funktion samt fleksibilitet – altså emner der også er fokus i betonbranchen i dag. Alligevel er det sket meget rigtig meget de seneste år.
”Når man kigger bare få år tilbage, kan jeg konstatere, at betonbranchen virkelig har flyttet sig. Vi har blandt andet løftet vores ambitionsniveau i reduktionen af CO2-aftrykket fra 50% til 70%,” siger chef i Dansk Beton, Dorthe Mathiesen, som forudser, at branchen har flyttet sig endnu mere, hvis vi bare ser to år frem i tiden.
Hvis man kigger på pjecen fra 2003, kan man se, at der er en tydelig sammenhæng mellem fortidens tanker og fremtidens muligheder.
I pjecen beskrives visionen for betons rolle i 2025 med ordene:
”Beton er anerkendt som et højteknologisk konstruktionsmateriale, der fremstilles i et fuldt automatiseret og intelligent produktionsapparat og indbygges æstetisk i konstruktioner med stor arkitektonisk værdi.”
Hvis man også tager højde for de markant øgede lovgivningskrav, der skal reducere byggebranchens samlede CO2-aftryk – noget, der ikke var i fokus i 2003 – tegner visionen et klart billede af den retning, som betonbranchen har bevæget sig i og fortsat bevæger sig i. I pjecen beskrives visionen for 2025 videre med ordene:
”Beton er et multifunktionelt byggemateriale og kan skræddersyes til formålet, hvilket gør betonkonstruktioner konkurrencedygtige både funktionelt, miljømæssigt og økonomisk.”
”I dag findes rigtig mange betonbyggerier, som er gode eksempler på betonvisionens ambitioner. Se bare Thoravej 29 i København NV – en ældre industriejendom konverteret til nye formål, hvor nedtagne TT-dæk nu fungerer som trapper. Projektet viser, hvad der er muligt med beton både arkitektonisk og i byggeprocessen. Det demonstrerer, hvordan teknologisk innovation og kreativt samarbejde kan bringe nyt liv og skabe moderne løsninger uden at gå på kompromis med funktionalitet eller æstetik,” siger Dorthe.