Torben Eskerod
05.07.21 Fabriksbeton Nyheder

Isoleret 360 dage om året

Pandahuset i Københavns Zoo er det første projekt, BIG har haft, hvor beboerne ikke har kunnet sætte ord på deres behov. Men én præmis var klar: Hun- og han-panda afskyr hinanden 360 dage om året.

Opgaven i Zoo adskilte sig fra mange andre byggeprojekter, BIG – Bjarke Ingels Group har været involveret i. Ud over at de to beboere kun ønsker hinandens selskab en lille uge om året, lå der ikke fra start et byggeprogram, arkitekthuset skulle leve op til.

Dysfunktionel familie

Panda-anlægget har en cirkulær rundgang foroven, hvor de besøgende færdes, og nede i næste niveau er cirklen delt i to af yin- og yang-tegnet, så dyrene har hver sit afskærmede område. Hvis de ser hinanden, bliver de aggressive.

– Pandaerne er kun i brunst 3-5 dage om året, og i de resterende ca. 360 dage må de ikke være i samme anlæg. De skal have hver sit habitat, der er fuldstændig adskilt, men anlægget skal samtidig opleves som et sammenhængende holistisk område for en familie. Det er godt illustreret ved yin- og yang-tegnet, og pandaerne er en form for symbol på yin og yang, siger arkitekt og partner i BIG, David Zahle.

Fortjener bambusbeton

I tankespillet med landskabet var det oplagt for arkitekt og landskabsarkitekt at arbejde med jord og beton, og derfor valgte de at lave en stor grotte. BIG har lagt vægt på, at betonen har en tektonik, der er rå og hurtigt bliver patineret. Desuden er den forskallet med bambus, så man kan se bladårerne, men den er samtidig så stærk, at den ikke forvitrer.

Pandahuset var nomineret til In-situ Prisen 2021.

Læs hele artiklen i særudgaven af magasinet BETON 2021.

Relateret indhold