De nominerede til Betonarkitektur-idéen 2023 er fundet
Dommerkomitéen har nomineret projekterne Stormflod, Det Introverte Hus og Byens Museum til prisen Betonarkitektur-idéen, som er en konkurrence for arkitektstuderende.
For tredje gang afholder Dansk Beton i samarbejde med arkitektskolerne Betonarkitektur-idéen, som er en konkurrence for studerende på Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering og Arkitektskolen Aarhus. Vinderprojektet afsløres til Betonens Prisfest den 1. juni 2023.
Målet med Betonarkitektur-idéen er at sætte fokus på behovet for nyskabende måder at bruge beton mere bæredygtigt på. Fra nye måder at designe, fremstille, forarbejde, transformere, optimere og benytte beton på til nytænkning af, hvordan beton nedbrydes og genanvendes.
Dommerkomitéen i Betonarkitektur-idéen nominerer tre projekter med følgende begrundelse:
Stormflod
Nomineres for projektets engagerede bearbejdning af et anlæg til sikring mod klimaforandring. Kystsikring som følge af klimaforandringerne er en væsentlig udfordring for vores byer og landskaber, og projektet undersøger hvordan betonens særlige styrke kan anvendes som en del af en ny infrastruktur. De studerende demonstrerer et holistisk og langsigtet blik på de globale vandstigninger i havets møde med kysternes byer. Projektets anvendelse af beton udnytter materialets evne til at danne store ubrudte strukturer, såsom diger og dæmninger, i menneskets møde med naturens kræfter. Projektet foreslår en bosætning i forbindelse med fremtidens mange nødvendige kystsikringer. Her vil beboerne dagligt se fremtidens klimaændringer direkte i øjnene. Komitéen er begejstret for, at projektet sætter fokus på fremtidige udfordringer og betonens evne til at løse dem – mens løsningsforslagets arkitektoniske potentiale ville kunne udvikles yderligere. At leve på kanten er en svær balance, og projektet vil gennem en videre bearbejdning kunne udfolde væsentlige perspektiver for, hvordan en bolig i et ekstremt miljø kan udfordre konventionerne om hjemmet.
Det Introverte Hus
Nomineres for projektets poetiske og gennemarbejdede udvikling af en eksisterende bygnings kvaliteter. Tid er afgørende; for materialer, for arkitektur. Med stille præcision behandler projektet Det Introverte Hus en udtjent horisontal kornlade med simple arkitektoniske greb, der næsten uset ændrer positioner mellem bygningens nutid og fortid. Betonkonstruktionen er bygningens historiske ramme. De studerende eksponerer på overbevisende vis materialets mange konstruktive og æstetiske potentialer, hvilket danner rammen for en indre bosætning. Det indre etableres i ly af fortiden med tilføjelsen af enkle nye materialer, der former boligens nære rum og den fælles centrale lysgård. Projektet åbner vores syn på de mange udtjente industri- og landbrugsbygninger. Det Introverte Hus er et projekt der præsenterer væsentlig nytænkning inden for de rammer og ressourcer, den eksisterende bygningsmasse udgør.
Byens Museum
Nomineres for med kærlig hånd at sætte efterkrigstidens betonelementer på museum. Hvad er kriteriet for at komme på museum? Projektet Byens Museum undersøger potentialet ved at høste ressourcer fra de mange udtjente og forhadte etageblokke fra efterkrigstidens Østeuropa. De studerende adskiller de udtjente bygningers ressourcer og fragter dem fra forstaden ind til den historiske bykerne. Her indgår de som indføjelse i den allerede værdsatte kultur – nærmere betegnet et historisk museum for Transsylvanien. Den positive fortælling rejser sig i smuk arkitektur, der rummer minder om en udfordrende fortid. Projektet afviser at slette alle spor og vælger at tage entre for at vise de mange lag, der tilsammen udgør fortiden; i historien og i arkitekturen. Projektet Byens Museum åbner talentfuldt op for behovet for at se på nye idéer for anvendelse af beton i et europæisk og internationalt perspektiv.
Vinderen af Betonarkitektur-idéen præmieres med 15.000 kr. og offentliggøres til Betonens Prisfest den 1. juni 2023 i Industriens Hus, hvor vinderne af Betoninnovations Prisen, In-situ Prisen og Betonelement Prisen ligeledes offentliggøres.
Dommerkomitéen i konkurrencen Betonarkitektur-idéen består af: Institutleder Natalie Mossin, Det Kongelige Akademi, Institut for Bygningskunst og Teknologi; chef for Dansk Beton Dorthe Mathiesen, DI Byggeri; Professor Anne Beim, Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi (IBT); Assistant Professor Jon Krähling Engholt, Arkitektskolen Aarhus; Director Jakob Strømann-Andersen, Henning Larsen Architects samt Partner Thomas Nørgaard, Christensen & Co.