Alternative Bindere

I cement- og betonbranchen, både i Danmark og internationalt, er der en intens indsats i gang for at reducere CO2-udledningen. Indsatserne spænder fra kortsigtede løsninger til ambitiøse langsigtede mål, der skal sikre en mere bæredygtig fremtid for branchen. Beton er verdens mest anvendte byggemateriale og har en afgørende betydning for fremtidens udvikling både i Danmark og ikke mindst globalt. Det er derfor nødvendigt, at omstille cement- og betonindustrien, da behovet for cement og beton i fremtiden fortsat vil være der. 

For at styrke denne indsats har Dansk Beton iværksat et ambitiøst tværgående brancheprojekt med titlen "Alternative Bindere". Projektet, hvor Teknologisk Institut er valgt som udførende, har til formål at undersøge og udvikle betoner, hvor cementindholdet minimeres og erstattes af alternative bindere for derved at skabe beton med lavt CO2-aftryk.

Baggrund for projektet

Danmark har længe været et foregangsland i arbejdet med at reducere klinkerindholdet i cement ved hjælp af puzzolaner (SCM’er) som flyveaske og mikrosilica. Disse materialer tilsættes enten direkte til cementen eller under selve betonproduktionen. Fremtrædende forskere, herunder Prof. Karen Scrivener fra EPFL i Schweiz, peger på denne tilgang som én af de vigtigste veje til at nedbringe CO2-udledningen fra cementproduktionen på globalt plan. I denne sammenhæng spiller kalcineret ler en central rolle, hvilket også er en vigtig komponent i FUTURECEM®-teknologien fra Aalborg Portland.

Cementindustrien arbejder intensivt på at nedbringe CO2-udledningen fra cement ved dels at udvikle nye typer af cement med lavere klinkerindhold, indføre alternative brændsler i produktionen og ved at indfange CO2 i røggassen. Der er således gode udsigter til at cement indenfor en årrække vil blive produceret med lavt CO2-aftryk, og dermed vil aftrykket fra beton blive lavt gående mod CO2-neutralt på sigt. 

Da presset på at nedbringe aftrykket fra beton er lige nu og her, så er der brug for at udvikle løsninger, som kan bringes i anvendelse på den korte bane. Projektet om alternative bindere skal imødekomme dette behov. 

Teknologisk Institut er valgt som leverandør

Projektet om alternative bindere blev udbudt til tre leverandører, hvor Teknologisk Institut vandt opgaven. Teknologisk Institut har mange års erfaring med at udvikle alternative CO2-reducerede betontyper til forskellige formål. 

Projektet gennemføres i tre faser, hvor fase 1 er et skrivebordsstudie af mulige og tilgængelige alternative bindere til anvendelse i dansk betonproduktion. Fase 2 er en screening i laboratoriet, hvor en lang række bindersystemet testes på mørtelniveau for at få indikationer på egenskaber som bearbejdelighed og styrke. Den tredje fase er opskalering af udvalgte bindersystemer til betonniveua, som ligeledes testes i indledende test i laboratoriet. Den eller de mest lovende bindersystemer afprøves i fuldskala ved en eller flere betonproducenter. 

Projektet forventes afsluttet ved udgangen af  2024, og resultaterne vil blive præsenteret for første gang på konferencen Made in More Sustainable Concrete den 28. november 2024, som afholdes i Industriens Hus. Dette markerer en vigtig milepæl i arbejdet med at skabe en mere bæredygtig fremtid for betonindustrien.