Dansk Beton

Et hvidt reolsystem med grønne planter

På HavneBryggen Sirius skaber en ensartet facade af hvide betonelementer og grønne, beplantede altaner sammenhæng mellem havn og fælled.

Foto: Torben Eskerod

København har fået to nye, lyse fritstående boligtårne på Islands Brygge. Dybe facader med smalle søjler og store altaner ud fra alle rum giver konstruktionen et let præg og bidrager med levende lysvirkninger til den omkringliggende by. Ifølge arkitektvirksomheden Henning Larsen har en forudsætning for designet været, at den åbne, offentlige plads i stueplan skulle fortsættes visuelt i byggeriets højde, samtidig med, at man ville sikre sammenhæng med Amager Fælled, som HavneBryggen Sirius er opført i direkte forlængelse af. Løsningen blev hvid og grøn.

”Vi har valgt et stærkt arkitektonisk greb i hvidt og grønt, således at byggeriet fremstår som et lyst reolsystem i hvid beton på den åbne plads. Samtidig skaber planter på alle altaner en grøn forlængelse af Amager Fælled,” forklarer Mikkel Hune, arkitekt og Project Manager i Henning Larsen.

Altaner giver arkitektonisk udtryk

Han forklarer, at facaderne består af et systematisk, men varieret altan-søjle-grid i beton, hvor byggeriets 15 forskellige lejlighedstyper ikke umiddelbart kan aflæses af beskueren. Det er blandt andet lykkedes, fordi alle rum har udgang til hver sin altan. På en og samme tid giver altanerne dermed plads til udeliv i byen og bidrager til et markant og afvekslende arkitektonisk udtryk i integration med de smalle søjler.

”Betonelementer har været et naturligt valg på grund af robustheden, der skal holde til de planter, der med tiden kommer til at gro rundt om bygningen, og den hvide beton skaber den ønskede kontrast til det grønne,” fortæller Mikkel Hune.

Med altankasser i gulvniveau kigger beboerne i de to tårne ud på verden gennem et lag af grønt, som er skaleret til danske lys-forhold og brandkrav.

Begrønningen har været en vigtig del af arkitekturen på HavneBryggen Sirius, så der skulle være plads til mange planter samtidig med, at dagslyset ikke begrænses. Derfor har man indarbejdet plantekasser i to størrelser med en jordvolumen til større planter og med plantetrapper, som de kan brede sig ud i. Vanding foregår automatisk med renset regnvand, som opsamles i tanke og filtreres, og mængden af grønt er afvejet med mængden af vand, så der ikke skal anvendes postevand.

Hvid beton med variationer

På HavneBryggen Sirius er der systematiske variationer i betonens overflader ligesom i facadestrukturen.

”Den hvide beton er et uniformt materiale set på afstand, men på tæt hold ser man, at søjler og dækforkanter er i glat hvid, hvorimod væggene ind mod boligerne, hvor vinduer og døre sidder, er udført med afsyring. Cementhuden er fjernet og gør betonens tilslag – stenene – synligt. Så når beboerne sidder på deres altaner, ser de en ru facade ind mod lejligheden,” siger Mikkel Hune.

Andre materialevalg i byggeriet omfatter blandt andet de hvide altanbalustre, som omkranser bygningen, og som vil bære klatreplanterne. Herudover indgår træ på taghuse og under altanudhænget.

HavneBryggen Sirius er bæredygtighedscertificeret i kategorien DGNB Guld.

Bygherre PensionDanmark
Arkitekt Henning Larsen
Bygherrerådgiver Acting Bygherrerådgivning
Rådgiver Jens Peter Madsen Rådgivende Ingeniører
Totalentreprenør Nordstern
Betonproducent CRH Concrete
Placering København
Færdigt 2022
Birgitte Theresia Henriksen
Skrevet af:

Birgitte Theresia Henriksen

SIMAC

SIMAC, Svendborgs nye maritime uddannelsescenter, er opbygget med et klart og synligt betongrid, der både etablerer den bærende konstruktion og den rumlige struktur i en åben og transparent bygning.

Læs mere om projektet her.

DANFOSS HOUSE

Danfoss House i Sønderborg demonstrerer sammentænkning af bæredygtighed og arkitektonisk integritet gennem brug af kendte byggeteknikker.

Læs mere om projektet her.

Marianne Boelskifte

Marianne Boelskifte

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3660
  • Mobil +45 5218 5995
  • E-mail marb@di.dk