Dansk Beton

Frihavnstårnet og fynske arkitekter vinder Betonelement-Prisen 2017

Det fynske arkitektpar Mette Tony og Mads Bjørn Hansen fra Praksis Arkitekter i Troense på Tåsinge tildeles Betonelement-Prisen 2017 og Utzon-Statuetten – populært kaldet byggebranchens Oscar. Prisen og statuetten får de, for deres særlige arkitektoniske greb - at bygge betonelementer uden på en grå gammel kornsilo i Nordhavn i København, så siloen er forvandlet til Frihavns Tårnets lyse, moderne boliger.

I de seneste par år er priserne haglet ned over det fynske arkitektpar Mette Tony og Mads Bjørn Hansen fra Troense. I 2015 tog succesarkitekterne først RENOVER´s specialpris for ombygningen af Egebjerg Mølle på Sydfyn. Herefter fulgte Svendborg Arkitekturpris 2015, og med Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten er de nu kommet helt op i superligaen i selskab med Jørn, Jan og Kim Utzon samt den verdensberømte Bjarke Ingels. Som konsekvens af prisregnen blev Praksis Arkitekterne sidste år Gazelle-virksomhed efter fire regnskabsår med positiv vækst og en fordobling af omsætningen.

Betonelement-Prisen og Utzon-statuetten 2017 går til Mette Tony og Mads Bjørn Hansen for deres transformation af Frihavns Tårnet - en gammel DLG-kornsilo i Københavns nye mondæne kvarter, Nordhavn - til et bæredygtigt boligbyggeri af høj arkitektonisk kvalitet.

Et kæmpe skulderklap

- At Utzon-Statuetten og Betonelement-Prisen i år tilfalder os er et kæmpe skulderklap. Frihavns Tårnet er et projekt, vi har arbejdet med i tre år, og det har fyldt rigtigt meget på tegnestuen. Betonelement-Prisen er en af de helt tunge priser i vores verden, så det er en fornem række af værker, Tårnet nu indskriver sig i. Det er vi vældig stolte over, siger Mette Tony og Mads Bjørn Hansen, der sammen ejer Praksis Arkitekter med i alt cirka 24 medarbejdere og kontorer i sydfynske Troense og København.

Lyst til at røre ved bygningen

- Frihavns Tårnet er et originalt eksempel på, at gamle industribygninger ofte er et fremragende grundmateriale at arbejde videre med. Praksis Arkitekter har ved brug af betonelementer formået at skabe en mesterlig forbindelse mellem det overordnede arkitektoniske greb og så en detaljering, der altid giver beskueren lyst til at komme tættere på – lyst til at røre ved bygningen, siger formanden for Betonelement-Prisens jury, Kent Martinussen, der er administrerende direktør på Dansk Arkitektur Center.

I siloens massive betonydervægge er der udskåret vinduespartier, som går helt til gulvet. Uden på facaden skaber betonelementer med en varierende søjlerytme nu en søjle/pladekonstruktion af næsten filigranagtig karakter. Det giver beboerne lyse lejligheder med 3-3,7 meter til loftet og store altaner med plads til udemøblering. Tårnet har et samlet boligareal på cirka 11.000 m2 og er med i alt 12 etager - fem etager højere end den oprindelige silo.

Juryen fremhæver også siloens nordfacade, hvor der er indføjet felter med egetræsplanker. Motivet med egetræ mod beton er videreført i de fælles adgangsveje og går igen i lejlighederne som gulvbelægning. Samtidig er nordfacaden en opvisning i, hvor langt betonelementindustrien er nået. Facaden står som en enorm, repetetiv flade med delikat rytme og dybde, båret af en kolonnade formet af markante betonsøjler i dobbelt højde.

Fakta om Frihavstårnet

Bygherre: Morten Boll og 2L Holding
Omfang: 78 lejligheder i Nordhavn på Østerbro i København
Boligareal: Ca. 11.000 m2. fordelt på 12 etager. De enkelte lejligheder varierer fra 62 til 230 m2

Foto: Jens Lindhe

Foto: Jens Lindhe

Foto: Jens Lindhe

Foto: Jens Lindhe

Foto: Jens Lindhe

Foto: Jend Lindhe

Relateret indhold