Dansk Beton

Karen Blixens Plads vinder In-situ Prisen 2021

Anlægget i Ørestad viser in-situ-betonens muligheder og er et smukt eksempel på, at alt falder på plads, når form, funktion og konstruktion går op i en større helhed.

Tre talentfulde projekter har dystet om at løbe med In-Situ Prisen 2021, men sejren gik til Karen Blixens Plads. Tillykke til Bygningsstyrelsen, Cobe, NCC, EKJ Rådgivende Ingeniører og DK Beton som står bag vinderprojektet.

- Anlægget er et smukt eksempel på, at alt falder på plads, når form, funktion og konstruktion så overbevisende går op i et større hele og her tillige leverer et stringent og konsekvent udsagn om in-situ betonens muligheder, lød det fra Jesper Gottlieb Gottlieb, Gottlieb Paludan Architects og jurymedlem i Betonelement Prisen.

Prisen gives for unikt arbejde i pladsstøbt beton, der udfordrer materialets formbarhed og potentiale. Vinderen modtager 50.000 kr., som deles ligeligt mellem arkitekt og entreprenør.

- Tak for prisen og tak for et formidabelt samarbejde. Det har været en fantastisk rejse. Vi er utroligt stolte af, at vi sammen med hele holdet har været med til at skabe et smukt byrum, der er langtidsholdbart og kommer til at stå som et trygt og levende rum mange mange år frem, siger vinderne, Cobe, der er arkitekterne bag projektet.

Projektbeskrivelse

Ligningen, som Cobe skulle løse, da de vandt konkurrencen om Karen Blixens Plads, bestod ikke af mange ubekendte faktorer, men løsningen var ikke desto mindre kompliceret, for hvem har lyst til at hygge sig blandt væltede cykler og kølige vinde? 

– Vi vidste, vi skulle skabe plads til 2.000 cykler, og at der stod meget vind ind fra Amager Fælled. Vi vidste, vi skulle skabe et rekreativt byrum til de studerende fra Københavns Universitet, indleder projektdirektør Caroline Nagel, Cobe.

Bakker blev løsningen

Arkitekt og landskabsarkitekt fandt løsningen i form af et bakket terræn. Mod vest ud mod fælleden er det et grønt bakket terræn til at bryde vinden, og ind mod de store ejendomme er det en urban plads med cykelbakker.

– Den urbane plads rummer tre store bakker, hvor man dels kan parkere cyklerne indeni, dels kan lege og sidde ovenpå. På den måde har vi fået ryddet op og skabt et levende byrum med en grøn profil, fortæller Caroline Nagel.

Cykelbakkerne bliver dels brugt af studerende til udendørs auditorium, dels børn på løbehjul, løbere der strækker ud og sågar kor, der synger inde i bakkerne.

For første gang

20.000 m2 er en meget stor plads, og den følelse har bakkerne været med til at ændre. Men udførelsen af cykelbakkerne var ikke ligetil. Cobe var overbevist om, at de skulle støbes på stedet og samarbejdede med ingeniør og entreprenør om, hvorvidt de skulle støbes oven på grus eller en støbeskal. Ingen af delene havde de prøvet før, men de endte med støbeskallen.

Inden i cykelbakkerne har arkitekten valgt en lys beton med lys pigmentering.

Arkitekten vil gerne fremme brugen af cykler ved at nytænke cykelparkering, så det indgår som et naturligt element i omgivelserne. Man har fokuseret på at skabe en tryg følelse, så der er to store, åbne indgange til hver af cykelhusene plus et mindre lysindfald. Utallige lys i cykelstativerne understøtter samme formål.

Gyldne toner

Udenfor på pladsen har sikkerheden også været i centrum, og der er lagt kræfter i at vælge den optimale nuance. Det har resulteret i gyldne teglsten, der på én og samme tid er skridsikre og tilpasser sig de gule facader på fakulteterne.

Fakta om Karen Blixens Plads

Bygherre: Bygningsstyrelsen
Fondsstøtte: A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
Arkitekt: Cobe
Rådgivere: EKJ Rådgivende 
Entreprenør: NCC Danmark 
Betonleverandør: DK Beton
Opført: 2019 
Areal: 21.415m2

Foto: Torben Eskerod

Foto: Torben Eskerod

Foto: Torben Eskerod

Relateret indhold