13.04.21 FOS Nyheder

Hvad gemmer sig i en kælder i Hvidovre?

Nå, såmænd bare Danmarks måske sikreste hardware-enhed. Et millionprojekt, udviklet af Arbit Cyber Defence Systems, der bliver anvendt af efterretningstjenester verden over.

Foto: Computerworld.dk

Med bredere teknologisk viden, opstår nye trusler

Arbit Cyber Defence Systems blev stiftet tilbage i 2006, hvor CFO og Founder, Rasmus Borch, begyndte at lege med ideen om at muliggøre en sikker envejsoverførsel af data mellem segmenterede netværk. Det blev en realitet i 2008, hvor den første kommunikationsenhed Data Diode blev bygget og sidenhen, har Arbit været i rivende udvikling.  I dag har Arbit 12 ansatte, hvor størstedelen enten har militær-eller efterretningsbaggrund. 

I takt med at teknologien når nye højder, åbner det ikke kun muligheder for at skabe et mere digitaliseret samfund. Det giver også dygtige hackere redskaber til at finde vej ind i ellers højtteknologiske-og beskyttede systemer.

- Generelt er truslen fra cyberkriminalitet-og spionage meget høj. Heldigvis udvises der også stigende interesse for at forbedre cyber-robusthed og modstandsdygtighed i civile og kommercielle organisationer, udtaler Rasmus Borch. 

Lige præcis derfor er Data Diode et oplagt produkt at koble op på de systemer, der operer med hemmeligt materiale. Med en Data Diode flyder data nemlig igennem hardwaren - men kun én vej. Det kan aldrig slippe den anden vej og ud igen, hvilket gør den umulig at hacke, ifølge Rasmus Borch. 

Indbrud er ingen sag

Hvis nu ubudne gæster alligevel skulle få den idé at aflægge Arbits kælder et besøg i Hvidovre, sker der reelt ikke noget. Hardwaren er nemlig gemt bag fire låse, et metalgitter og to sikkerhedsskabe. Hele to personer skal der til før, at sikkerhedsanordningerne kan blive passeret. Og hvis det endelig lykkedes indbrudstyvene at komme ind i kælderen, er det i realiteten ikke det værste, der kunne ske - for det vigtigste er nemlig, at Arbit kan se, at der har været nogle udefrakommende i kælderen.

- Vi kunne bare bygge et bur af japanske rispapirsvægge, så længe vi kan sikre os, at man kan se, at nogen har stukket fingeren gennem dem. Så ved vi, at alt skal tjekkes igennem for at genetablere tilliden, fortæller Rasmus Borch til Computerworld.dk.

Arbits produkt er med andre ord en eftertragtet løsning, anvendt af efterretningstjenester og andre organisationer verden over. I dag samarbejder Arbit primært med high security kunder indenfor government, politi, forsvar og efterretningstjenester, hvor lige netop sikkerheden på de fysiske adskilte netværk, er i højsædet. Af samme årsag er en af Arbits vigtigste kunder i 2021 Forsvaret.

Data dioden - udgøres af to metalæsker á fem centimeter lang. Tekst og billede: Computerworld.dk

Her bliver Data diodernes dele sikret, inden de indgår i det færdige produkt. Tekst og billede: Computerworld.dk

Udover at være medlem af FAD, er Arbit Cyber Defence Systems også medlem af DI Digital, der tilbage i januar har interviewet Rasmus Borch om Arbits muligheder og udfordringer de kommende år. 

Læs DI Digitals artikel lige her

Relateret indhold