Baggrund
Energiafgifter, transmissions- og distributionsafgifter samt tilskud på energiområdet har stor betydning for danske virksomheder med procesanlæg, da de har en meget energiintensiv produktion.
I dag ligger de danske energiafgifter på EU’s minimumsgrænser og hvis alle medlemslande gjorde det samme, ville virksomheder i Europa have samme konkurrencevilkår. I praksis har størstedelen af EU’s medlemslande indført lempelser og undtagelser, som fører til et væsentligt lavere afgiftsniveau end EU’s minimumsgrænser. Det gælder fx procesenergiafgiften. Disse undtagelser og lempelser skaber en betydelig konkurrencefordel for den energiintensive procesindustri i disse lande.
Desuden er NOx-afgiften reduceret til 1/5 af det tidligere niveau, og der er indgået en aftale om at afskaffe PSO’en over en 4-5-årig periode.
Det er allerede besluttet, at elvarmeafgiften bliver sat ned den 1. januar 2019, og at den bliver halveret over en treårig periode frem til 2021. Elvarmeafgiften er i dag dobbelt så høj som energiafgiften på fossile brændsler til rumopvarmning. En lavere elvarmeafgift vil øge incitamentet til at anvende overskudsvarme og eldrevne varmepumper i erhvervslivet.