Baggrund
Danske virksomheder oplever mangel på kvalificeret arbejdskraft særligt inden for de naturvidenskabelige og tekniske områder. Arbejdsstyrken i Danmark er faldende, ledigheden er lav, og inden for nogle faglige områder er der i dele af landet næsten fuld beskæftigelse (fx blandt elektrikere, smede, industriteknikere m.fl.).
Tilgangen af international arbejdskraft har været - og er fortsat - vigtig for de danske virksomheder, og uden den havde der været endnu større flaskehalse i industrien. Men tilgangen af international arbejdskraft kan ikke stå alene. Flere unge danskere skal motiveres til at tage en erhvervsuddannelse på det tekniske område og virksomhederne skal tilbyde dem en praktikplads.
Erhvervsuddannelser som procesoperatør, elektriker eller smed bliver af unge vurderet som mindre attraktive end gymnasieuddannelsen. De unges søgning til uddannelser på erhvervsskolerne er faldet drastisk og kun hver femte elev fra en 9. klasse starter på en erhvervsuddannelse. Samtidig er søgningen til gymnasieuddannelsen i samme periode vokset og i dag starter syv ud af 10 elever fra en 9. klasse i gymnasiet.
De unge, der går i gang med en erhvervsuddannelse, har til gengæld svært ved at få en praktikplads. Det skyldes, at nogle virksomheder ikke selv uddanner lærlinge. De ansætter i stedet faglærte, som er uddannet i andre virksomheder.