Det er blandt andet de plastikindpakkede salater i supermarkedet, der skal se mere attraktive ud og have en længere holdbarhed ved hjælp af Palsgaards produkter.

Colourbox
03.12.21 PI Nyheder

Palsgaard vil reducere madspild med spændende projekt

Plantebasserede, miljøvenlige tilsætningsstoffer der gør, at indpakningen er transparant og ikke dugger, kan være et vigtigt værktøj for at reducere madspild.

Næsten en tredjedel af alt produceret mad på verdensplan bliver hvert år spildt eller kasseret i enten selve produktionen eller i forbrugersystemet. Det oplyser WRAP. Det svarer til 1,6 milliarder tons mad til en værdi af 1,2 trillioner US dollar. Disse astronomisk høje tal har medlem af Procesindustrien, Palsgaard A/S, sat sig for at være med til at få bragt ned.

Palsgaard har i over hundrede år udviklet, forsket i og produceret plantebasserede emulgatorer og tilsætningsstoffer til brug i især madvarer, kosmetiske produkter og plastmaterialer. Med målet om at reducere madspild arbejder de med dette projekt ud fra en problemstilling om, hvad der får forbrugere til at vælge et bestemt fødevareprodukt over et andet fra hylden i supermarkedet. Hvorfor vælger de en bestemt salat blandt det store udvalg af salater i køledisken?

»Producenterne er opmærksomme på at være med til at bekæmpe madspild«

En del af forklaringen er, at forbrugerne gerne vil se, hvad de køber. Det betyder, at gennemsigtige indpakninger er vitale i forhold til at bibeholde produktets æstetiske og friske udtryk. Derfor producerer Palsgaard en række såkaldte ’overfladeaktive’ stoffer, som er designet til at reducere dug og statisk elektricitet og dermed lave en mere indbydende og klar indpakning.

Palsgaard har over flere år produceret denne type tilsætningsstoffer, men de seneste års øgede fokus på madspild, har gjort Palsgaards produkter endnu mere populære hos producenterne, fortæller Bjarne Nielsen, Business Development Manager hos Palsgaard.

- Vi tror at italesættelsen af madspild har været medvirkende til, at vi sælger mere af vores produkter nu end førhen. Vi har nogle af de bedste produkter på markedet til at løse problemet med kondendatition af fugt, hvilket jo kan være med til at løse problemet omkring madspild, siger Bjarne Nielsen.

- Når du snakker med industrien, er der mange der snakker om det her på mange forskellige planer. Supermarkedet gør meget aktivt i forhold til problemet, og derfor er producenterne opmærksomme på at være med til at bekæmpe madspild, fortæller han videre.

Indbydende inpakning og længere holdbarhed

Skiftende luftfugtighed og temperaturer under transport og opbevaring kan forsage dannelse af kondens og dug på indersiden af indpakningens overflade, medmindre det er lavet af et materiale, som er tilpasset med et effektivt ’anti-fog’ tilsætningsstof. Stoffet kan ikke forhindre fremkomsten af fugt, men det gør, at fugten fordeles på en måde, så indpakningen bliver bevaret som gennemsigtig. Derudover forlænges friskheden og holdbarheden på produktet.

Et andet problem for fabrikanterne opstår, når langtidsholdbare plastikindpakkede varer står på hylderne i længere tid: De bliver støvede, fordi plastik tiltrækker støv gennem dets statiske egenskaber. Det går dermed ud over forbrugerens lyst til at købe produktet, fordi det er ikke ser lige så friskt og indbydende ud. Derfor har Palsgaard også udviklet tilsætningsstoffer, der reducerer plastikkens statiske egenskaber, så produkterne ikke samler lige så meget støv. 

Et område i udvikling

Der bliver hele tiden gjort mere for at undgå madspild på tværs af forskellige producenter, og det gør, at området hele tiden er i udvikling. Det stiller krav til en virksomhed som Palsgaard, men for nu er de rigtig godt med ifølge Bjarne Nielsen.

- Emballageproducenterne prøver hele tiden at bruge mindre og mindre emballage, og det ændrer jo emballagen, hvilket stiller nye krav til effektiviteten af vores produkter. Derfor er området hele tiden i udvikling. Men de løsninger vi har, de er gode lige nu, og de opfylder kravene til produkterne, siger han.

Tilsætningsstofferne bliver produceret på CO2-neutrale fabrikker, og er lavet udelukkende af certificerede, vegetabilske. De er udviklet til madindpakningsproducenter, der leder efter en miljøvenlig og grøn løsning på deres dug- og støv problematikker. Tilsætningsstofferne kan endda skræddersyes, så de matcher den enkelte producent forespørgsler.

Relateret indhold