"Gas powered" står der på frontsiden af de to Frode Laursen-lastbiler med komprimeret biogas i tanken i stedet for diesel, som Rockwool er begyndt at teste.

Frode Laursen A/S
16.12.21 PI Nyheder

Farvel til diesel: Rockwool tester biogas-lastbiler

Rockwool har længe haft gang i den grønne omstilling. Det nyeste tiltag er to nye lastbiler, der kører på biogas, og som dermed reducerer CO2-udledningen markant.

Det skal på sigt være slut med at se dieselrøg ud af udstødningen i de genkendelige, røde Rockwool-lastbiler, når de kører isoleringsmateriale ud til kunderne.

Som led i en længere tids fokus på klimavenlige transportløsninger, har den globale stenuldsproducent Rockwool siden midten af november testet to nye lastbiler med biogas i tanken i stedet for diesel.

Det giver god mening at skifte lastbilernes brændsel fra diesel til en vedvarende energikilde. Biogas er en god overgangsløsning, der giver mulighed for store CO2-reduktioner i den tunge transport. Ifølge brancheorganisationen Biogas Danmark reducerer en 40 tons lastbil, der kører ca. 80.000 km/år CO2-udledningen med cirka 200 tons CO2 om året ved et skift til biogas produceret på husdyrgødning.

Omstillingen taler også ind i en større udfordring omkring transportsektorens udledning af CO2, hvor cirka 30 procent af vejtransporten kan relateres til godstransport som lastbiler og varevogne. Det oplyser Energistyrelsen i en analyse.

ROCKWOOLs biogas-lastbiler kommer i første omgang til at køre på Sjælland og primært i Københavnsområdet. De har en daglig kørsel på 6-700 kilometer, og de kommer derfor til at stå for cirka 20 procent af kørslen på Sjælland. 

Har længe arbejdet for grønnere transportløsninger

Selvom Rockwool allerede er kommet i mål med at reducere deres CO2-udledning i Danmark med 70 procent fra 1990 til 2021, har de ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene. De har længe arbejdet for grønnere transportløsninger, og nu er tiden inde til at afprøve biogas-lastbiler. Det fortæller Michael Rasmussen, logistikdirektør hos Rockwool Nordics til Mester Tidende.

- Vi har længe arbejdet med grøn transport, både i samarbejde med transportører og direkte med de lastvognsproducenter, der er længst fremme på området, og nu har vi besluttet at teste biogasløsningen af. På den måde bliver vi klogere og får mere erfaring, som vi så kan bruge til at udvide initiativet til at omfatte mere af vores danske og nordiske transport, fortæller Michael Rasmussen.

Det er ikke kun lastbilerne hos Rockwool, der bruger biogas. Den 1. januar 2021 skiftede virksomheden til biogas på deres to danske fabrikker i Vamdrup og i Øster Doense. Stort set samtidig skiftede deres norske fabrik til grøn elektricitet.

Relateret indhold