Godkendelserne for det første anlæg i Abed på Lolland er ved at være på plads, ligesom der er dialog med det lokale landbrug og roedyrkere om levering af biomasse.

Foto: Colourbox
28.10.22 PI Nyheder

Nyt biogasanlæg skal styrke Nordic Sugars grønne omstilling

Nordic Sugar går sammen med Nature Energy om at investere i nyt biogasanlæg på Lolland, der skal sikre stærkere og grønnere dansk sukkerproduktion.

Dansk sukkerproduktion går en markant grønnere fremtid i møde med nyt biogasanlæg, der også vil gøre den danske afhængighed af fossil naturgas mindre.

Nordic Sugar og Nature Energy er gået sammen i et stort projekt om at investere i et nyt biogasanlæg ved Abed på Lolland, tæt på sukkerfabrikken i Nakskov. Desuden planlægges det også at etablere et anlæg på Falster.

Det første nye biogasanlæg, kan ifølge planen årligt omdanne omkring 400.000 ton organisk affald til godt 20 millioner kubikmeter biogas. Biomassen skal blandt andet komme fra restprodukterne fra den lokale sukkerproduktion. Det oplyser selskaberne i en pressemeddelelse.

Biogas er nøglen til grønnere sukkerproduktion

Etableringen af biogasanlæggene på Lolland og Falster vil være et stort bidrag til den grønne omstilling af Nordic Sugars sukkerfabrikker og vil bidrage til, at Danmark bliver mere selvforsynende med biogas, forklarer Nordic Sugars CEO i Danmark, Jesper Thomassen.

- Biogas er nøglen til, at vi kan gennemføre en grøn og driftssikker omstilling af vores sukkerproduktion, så vi og Danmark står endnu stærkere og grønnere i fremtiden. Og vi ønsker at bidrage til at gøre Lolland-Falster endnu grønnere og sikre lokale arbejdspladser. Derfor engagerer vi os i projektet, siger han.

Han forklarer desuden, at Nordic Sugar vil omdanne resterne fra sukkerroerne til biogas, og at de takket være biogas kan reducere CO2-udledningen fra deres danske sukkerfabrikker med mindst 80 procent i 2030 sammenlignet med 1990.

Nordic Sugar har allerede reduceret CO2-udledningen med 60 procent siden 1990, som led i virksomhedens vedvarende fokus på den grønne omstilling.

Godkendelse afhænger af gasledning

I første omgang har Nordic Sugar indgået en hensigtserklæring med Nature Energy om at blive medinvestor i biogasanlægget. Investeringen er bl.a. betinget af, at Lolland-Falster kobles på det danske gasnet som planlagt i 2024 via den kommende gasledning fra Sydsjælland. Dette vil ifølge Jesper Thomassen også komme resten af Danmark til gavn.

- Siden gasledningen til Lolland-Falster blev besluttet for mere end 18 måneder siden, er der planlagt investeringer i nye biogasanlæg på Lolland og Falster, der tilsammen kan levere 3-4 gange af sukkerfabrikkernes forbrug, skriver han i et opslag på LinkedIn.

- Den kommende gasledning bliver dermed en grøn gasledning fra Lolland-Falster til resten af Danmark. Det vil styrke den danske gasforsyning. I alt er der planlagt private grønne erhvervsinvesteringer for 6 mia. kr. på Lolland-Falster på grund af gasledningens ankomst. Det er rigtig godt for området og Danmark, afslutter han.

Det forventes, at etableringen af det første af biogasanlæg på Sydhavsøerne starter i begyndelsen af 2023, og at det første anlæg vil kunne levere biogas til gasnettet i sensommeren 2024, hvor gasledningen forventes at være i drift.

Anton Theodor Kornum
Skrevet af:

Anton Theodor Kornum

Relateret indhold